360 βίντεο: Από τους προσφυγικούς καταυλισμούς στις σχολικές αίθουσες του Αυλώνα

Περίπου 20.000 προσφυγόπουλα βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, σύμφωνα με την UNICEF. Μερικά ζουν στις πόλεις, πολλά όμως διαβιούν ακόμη στους προσφυγικούς καταυλισμούς.

Τα τελευταία έχουν αρχίσει να μπαίνουν στο επίσημο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα από τον Οκτώβριο που μας πέρασε. Πριν πάνε στα σχολεία έκαναν μαθήματα στα στρατόπεδα.

Πρόκειται περίπου για 2500 παιδιά από 32 καταυλισμούς που πάνε πλέον σε 93 δημόσια σχολεία καθημερινά.

Το πρόγραμμα μεταφοράς και εκπαίδευσης των παιδιών χρηματοδοτείται από το τμήμα Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εφαρμόζεται από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης του ΟΗΕ.

Οι έλληνες δάσκαλοι μας είπαν ότι πολλά από τα προσφυγόπουλα δεν είχαν πάει ποτέ ξανά σχολείο. Όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα από τα στρατόπεδα προσφύγων προς τα σχολεία, δεν ήταν εύκολο για τα παιδιά να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα.

Σταδιακά όλα έγιναν ευκολότερα και τα παιδιά μαθαίνουν με πολύ γοργούς ρυθμούς την ελληνική γλώσσα, αγγλικά και υπολογιστές.

Η διευθύντρια του δημοτικού σχολείου του Αυλώνα, Έφη Κρέμου, υπογραμμίζει ότι τα προσφυγόπουλα αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα που έχουν όλοι οι μαθητές που βρίσκονται για κάποιο λόγο σε ξένη χώρα και πρέπει να μάθουν τη γλώσσα της.

Προσέθεσε μάλιστα ότι τα ελληνικά σχολεία έχουν την τεχνογνωσία, το πρόγραμμα αλλά και την προθυμία να υποδεχτούν τα παιδιά των προσφύγων. Το σχολείο της φιλοξενεί 20 παιδιά φέτος.

Το ελληνικό υπουργείο Παιδείας έχει διαβεβαιώσει ότι τα προσφυγόπουλα, που ζουν στα στρατόπεδα θα επιστρέψουν στα σχολεία τον Σεπτέμβριο μαζί με τα ελληνόπουλα.

About The Author
-

Η WebTv του eklogika.gr λειτουργεί ώς Video aggregator και αξιοποιεί api του youtube για να παρουσιάζει επιλεγμένα video (με σεβασμό στην δεοντολογία, την πηγή προέλευσης και τα πνευματικά δικαιώματα) στους αναγνώστες του eklogika.gr

Blue Captcha Image Refresh

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>