80 χρόνια παρουσίας του Βρετανικού Συμβουλίου στην Ελλάδα

Το Βρετανικό Συμβούλιο, εκπαιδευτικός οργανισμός με πολυσχιδή δράση, γιορτάζει φέτος τα 80 χρόνια παρουσίας του στην Ελλάδα.

Το 1939 ιδρύθηκε το γραφείο του στην Αθήνα, ενώ το 1958 διενεργήθηκαν για πρώτη φορά οι εξετάσεις Αγγλικών του Κέιμπριτζ. Μέχρι σήμερα, 1,5 εκατομμύριο Έλληνες έχουν λάβει πιστοποίηση γλωσσομάθειας (Cambridge Assessment English) από το Βρετανικό Συμβούλιο. Παράλληλα, 2.000 παιδιά και ενήλικες παρακολουθούν μαθήματα αγγλικών κάθε χρόνο στο διδακτικό κέντρο του Συμβουλίου και 60.000 υποψήφιοι φοιτητές και απόφοιτοι βρετανικών πανεπιστημίων εξυπηρετούνται ετησίως από τις εκπαιδευτικές του υπηρεσίες.

Επίσης, 11.000 Έλληνες σπουδάζουν ετησίως στη Βρετανία και 17.000 σε βρετανικά προγράμματα σπουδών στην Ελλάδα.

Όμως, η δράση του Συμβουλίου δεν περιορίζεται μόνο στην εκμάθηση της Αγγλικής γλώσσας. Το Συμβούλιο έχει αναπτύξει μία πολυσχιδή δράση, υλοποιώντας σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων από το 2012, ενώ είναι συνδιοργανωτής του Athens Science Festival.

Η Βρετανίδα Πρέσβης Κέιτ Σμιθ, στον χαιρετισμό της κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τα 80 χρόνια παρουσίας του Βρετανικού Συμβουλίου στην Ελλάδα, έκανε μια μικρή ιστορική αναδρομή ξεκινώντας από τον πρώτο διευθυντή του, καθηγητή Ρουθ, και την πρώτη του στέγη στην οδό Ερμού, έως την σημερινή πλούσια και πολυσχιδή δράση του. Υπογράμμισε ότι η υψηλή ποιότητα των υπηρεσιών του και οι καινοτόμες μέθοδοι που εφαρμόζει καθιέρωσαν ήδη από πολύ νωρίς το Βρετανικό Συμβούλιο ως κορυφαίο κέντρο γλωσσομάθειας στην συνείδηση των Ελλήνων.

Αναφερόμενη στη σημασία του Βρετανικού Συμβουλίου για τις διμερείς σχέσεις, η Βρετανίδα Πρέσβης Κέιτ Σμιθ τόνισε:

«Δίχως υπερβολή, οι δεσμοί Ελλήνων και Βρετανών, σε προσωπικό, ακαδημαϊκό, επαγγελματικό επίπεδο, δεν θα ήταν τόσο ισχυροί και γόνιμοι, χωρίς την καίρια συμβολή του Βρετανικού Συμβουλίου. Όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, το Βρετανικό Συμβούλιο φέρνει σ’ επαφή εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους με τη κουλτούρα, την επιστήμη, τις τέχνες και βεβαίως τη γλώσσα της χώρας μου. Αλλά κάνει και κάτι παραπάνω: δημιουργεί δεσμούς, ανοίγει ορίζοντες, καλλιεργεί το ενδιαφέρον και – τολμώ να πω – την αγάπη για τη Βρετανία».

Επίσης, τόνισε τη σημασία των σχέσεων εμπιστοσύνης και συνεργασίας μεταξύ χωρών και τις ανταλλαγές ιδεών και πολιτισμού, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις του σήμερα. «Η παιδεία, ο πολιτισμός και η επικοινωνία, άρα και η γλώσσα, δεν είναι θέματα δευτερεύοντα. Μ’ αυτή την έννοια, θα έλεγα πως οι στόχοι του Βρετανικού Συμβουλίου σήμερα δεν διαφέρουν πολύ από τους στόχους του καθηγητή Ρουθ το 1939».

Από τη μεριά της, η διευθύντρια του Βρετανικού Συμβουλίου, Αναστασία Ανδρίτσου, μίλησε, μεταξύ άλλων, για τις καινοτομίες στη διδασκαλία της αγγλικής γλώσσας, με προγράμματα για παιδιά 3-5 ετών, τα καλοκαιρινά προγράμματα σε Ελλάδα και Βρετανία, αλλά και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την εκμάθηση της αγγλικής σε περισσότερα από 600 προσφυγόπουλα στου Σκαραμαγκά. ΑΠΕ-ΜΠΕ/Σοροβός Κ. Ρεπορτάζ: Αθηνά Καστρινάκη

Ομιλίες:

1. Kate Smith – Πρεσβευτής της Μεγάλης Βρετανίας στην Ελλάδα
2. Αναστασία Ανδρίτσου – Διευθύντρια του Βρετανικού Συμβουλίου

About The Author
-

Η WebTv του eklogika.gr λειτουργεί ώς Video aggregator και αξιοποιεί api του youtube για να παρουσιάζει επιλεγμένα video (με σεβασμό στην δεοντολογία, την πηγή προέλευσης και τα πνευματικά δικαιώματα) στους αναγνώστες του eklogika.gr