Ανάμνηση από μια Επανάσταση -οι ηθοποιοί

Ανάμνηση από μια Επανάσταση
Φωτογραφίες-βίντεο: Άγγελος Καλοδούκας
Η Ομάδα Σημείο Μηδέν παρουσιάζει το έργο του κορυφαίου Ανατολικογερμανού συγγραφέα Χάινερ Μύλλερ με τίτλο «Η Αποστολή: Ανάμνηση από μιαν Επανάσταση», στο Θέατρο Άττις-Νέος Χώρος, Λεωνίδου 12, από τις 20 Μαΐου 2016 και για 11 παραστάσεις.
Το θεατρικό είναι του Χάινερ Μύλλερ (1929-1995) που θεωρείται ο σημαντικότερος, μαζί με τον Μπέρτολτ Μπρεχτ, θεατρικός συγγραφέας της μεταπολεμικής Γερμανίας. Ο Χάινερ Μύλλερ υπήρξε θεατρικός συγγραφέας, σκηνοθέτης, δραματουργός, ποιητής , θεωρητικός του θεάτρου.
Το έργο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1979 και ο Μύλλερ μαζί με τη σύζυγό του Ginka Cholakova το σκηνοθέτησαν το 1980 στο τότε ανατολικό Βερολίνο. Το 1982 το έργο ανέβηκε και στη Δυτική Γερμανία.
Το έργο αναφέρεται στις δραστηριότητες τριών επαναστατών που αποστέλλονται από την επαναστατημένη Γαλλία των Ιακωβίνων στην Τζαμάικα. Πρόκειται για τους: Debuisson, έναν αστό επαναστάτη, τον Galloudec, έναν Γάλλο αγρότη και τον Sasportas, έναν μαύρο σκλάβο. Το έργο αρχίζει με μια επιστολή από τον Galloudec, την οποία παρουσιάζει ο Antoine, στην οποία δηλώνεται ότι η επανάσταση απέτυχε, γιατί τους πρόδωσαν. Στη συνέχεια το έργο αναφέρεται στην προδοσία από τον Debuisson, ο οποίος παρά τις επαναστατικές προθέσεις του, είναι εντελώς ανίκανος να ηγηθεί μιας εξέγερσης σκλάβων. Παράλληλα μαθαίνουμε τη μετάβαση από τη Δημοκρατία της Γαλλικής Επανάστασης στην Αυτοκρατορία του Ναπολέοντα Βοναπάρτη. Μαθαίνουμε ακόμα ότι τόσο ο Galloudec όσο και ο Sasportas εκτελέστηκαν και ότι ο Debuisson εξαφανίστηκε. Στο έργο υπάρχει μια ισχυρή υπόνοια ότι ο Antoine είναι στην πραγματικότητα ο Debuisson μεταμφιεσμένος.
Το εύρος της προβληματικής του έργου είναι εκτεταμένο: η φιλία και η προδοσία, η επανάσταση και η αποτυχία της στις δυτικές χώρες, ο Διαφωτισμός και τα όριά του, η ιδεολογία και η εξουσία. Επιπλέον, ένας κριτικός στοχασμός για τις χώρες του πρώην «υπαρκτού σοσιαλισμού». Όλα αυτά δοσμένα με έναν ποιητικό ονειρικό λόγο.

About The Author
-

Η WebTv του eklogika.gr λειτουργεί ώς Video aggregator και αξιοποιεί api του youtube για να παρουσιάζει επιλεγμένα video (με σεβασμό στην δεοντολογία, την πηγή προέλευσης και τα πνευματικά δικαιώματα) στους αναγνώστες του eklogika.gr