«Δημοκρατία κέκληται…» (12/03/2019)

200 χρόνια εθνικών συνελεύσεων, Συνταγματικής και Κοινοβουλευτικής αντιπροσώπευσης
Ο Τηλεοπτικός Σταθμός της Βουλής των Ελλήνων παρουσιάζει – για πρώτη φορά στην Ελληνική Τηλεόραση – ολοκληρωμένη την πολιτική, Συνταγματική και Κοινοβουλευτική ιστορία της χώρας.
Πρόκειται για σειρά ντοκιμαντέρ (10 επεισοδίων), που φιλοδοξεί να αποτελέσει αντικείμενο γνώσης για όλους του Έλληνες αλλά και πολύτιμο επιστημονικό υλικό για κάθε ενδιαφερόμενο.
Υπεύθυνος για την Επιμέλεια της ιστορικής καταγραφής των γεγονότων, την αρχειακή Έρευνα, την οργάνωση, τον συντονισμό, και την παρουσίαση του Ντοκιμαντέρ είναι ο Δημοσιογράφος Τάκης Κάμπρας.

Μέσα από το κάθε επεισόδιο καταγράφεται η ιστορική πορεία του Έθνους, αναδεικνύεται η διαχρονική αξία του κοινοβουλευτισμού στη χώρα μας, ο ρόλος και ο ιστορικός πλούτος των βουλευτηρίων και των εθνοσυνελεύσεων και προβάλλονται οι χώροι που διαδραματίστηκαν τα γεγονότα της Νεότερης Ιστορίας μας.
Εξειδικευμένοι επιστήμονες (58) της Ακαδημαϊκής κοινότητας, υποστήριξαν το εγχείρημα προσδίδοντάς του υψηλό διεπιστημονικό κύρος.
Eεκπρόσωποι (47) τοπικών αρχών, φορέων, δημοσίων υπηρεσιών, στάθηκαν πολύτιμοι αρωγοί διευκολύνοντας την πρόσβασή μας σε ιστορικά αρχεία, κτήρια, χώρους.
Πυρήνας της καταγραφής και της αφήγησής μας είναι τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν από το 1821 έως τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης, στα οποία, όμως, προσδώσαμε αφηγηματικά στοιχεία, δομώντας μια αφήγηση γλαφυρή, που μπορεί να μας μιλήσει πιο πειστικά για την ιστορία. Το πώς έγιναν τα γυρίσματα, τα πλάνα, η ροή των αφηγήσεων, η λυρικότητα, εντέλει, της εικόνας σε κάνει να θυμάσαι τη γοητεία του κινηματογράφου.
Ένα από τα στοιχεία που διακρίνουν αυτή τη σειρά ντοκιμαντέρ είναι ότι τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στο φυσικό ιστορικό τους περιβάλλον. Για να επιτευχθεί αυτό το τηλεοπτικό μας συνεργείο διένυσε 6.587 χιλιόμετρα.
Σκηνοθεσία: Τάϊνα Γρηγοριάδου,
Μουσική: Ο Βραβευμένος Συνθέτης Νίκος Κυπουργός

Τόσο στη σκηνοθεσία όσο και στο μοντάζ δομήθηκε ένα καλλιτεχνικό-αφηγηματικό περιβάλλον που όχι μόνο δεν παραποίησε τα ιστορικά γεγονότα αλλά, με το συνδυασμό των δυνάμεων του λόγου (αφήγηση, συνεντεύξεις), της μουσικής και της εικόνας, δηλαδή με το συνδυασμό λογικής, συναισθήματος και αισθητικής, τα απέδωσε με αξιοσημείωτο ρεαλισμό.

About The Author
-

Η WebTv του eklogika.gr λειτουργεί ώς Video aggregator και αξιοποιεί api του youtube για να παρουσιάζει επιλεγμένα video (με σεβασμό στην δεοντολογία, την πηγή προέλευσης και τα πνευματικά δικαιώματα) στους αναγνώστες του eklogika.gr

Blue Captcha Image Refresh

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>