Εντός Αττικής «Κτήμα Συγγρού» 10 Απριλίου 2018

Subscribe στην ΕΡΤ: https://goo.gl/5UMgNE
Βρίσκεται στο «περικάρδιο» της πόλης. Εντός Αττικής δηλαδή. Ένας πνεύμονας πρασίνου ανέγγιχτος από ανθρώπινο χέρι.

Το δάσος κτήματος Ανδρέα και Ιφιγένειας Συγγρού είναι μια όαση του πολεοδομικού συγκροτήματος της Αθήνας και ένας θύλακας Ιστορίας αλλά και Παιδείας.

Είναι έκτασης περίπου 950 στρεμμάτων, στο μεγαλύτερο ποσοστό τους καλυμμένα με χαλέπιο πεύκη. Είναι το μοναδικό εναπομείναν φυσικό δάσος της ευρύτερης περιοχής και ολόκληρου του λεκανοπεδίου Αττικής.

Τοποθετημένο στις υπώρειες της Πεντέλης, διαθέτει φυσικές πηγές νερού και πλούσια βλάστηση, στην οποία κυριαρχεί ακόμα και σήμερα ο μεσογειακός πευκώνας. Το κτήμα δημιουργήθηκε για να φιλοξενήσει τη θερινή έπαυλη του εθνικού ευεργέτη και δίνει υπόσταση στο όραμα της γυναίκας του με τη Γεωργική Σχολή που δημιούργησε τότε με σκοπό να συμβάλει στη «μόρφωση καλών γεωργών και κηπουρών». Τηρουμένων των αναλογιών ήταν το πρώτο campus του ελληνικού κράτους, διότι διέθετε κοιτώνες για τους σπουδαστές.

Στους θησαυρούς του κτήματος, που από το 1988 αποτελεί έδρα του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών, περιλαμβάνεται ο μοναδικός στην Ελλάδα ορθόδοξος ναός γοτθικού ρυθμού αφιερωμένος στον Άγιο Ανδρέα, που μαζί με την έπαυλη είναι αρχιτεκτονήματα Ερνέστου Τσίλερ, μια ενδιαφέρουσα συλλογή από περίπου 50 κυψέλες από διάφορα σημεία της χώρας, κιβωτός μνήμης και παράδοσης της μελισσοκομικής τέχνης, ένας αμπελώνας με περίπου 400 ρίζες από διαφορετικές ποικιλίες που συνιστούν μια τράπεζα γενετικού υλικού αμπέλου, βοτανική συλλογή από 300 κάκτους και παχύφυτα από την Αμερική και την Αφρική.

Διαθέτει ελαιώνα, φυστικιώνα, αμυγδαλεώνα, πολλές πηγές και τρεχούμενα νερά, και το σημαντικότερο, κάποιους φαρδείς χωματόδρομους και ένα πλούσιο δίκτυο μονοπατιών για περπάτημα, τρέξιμο, ποδήλατο. Κανείς δεν θα σου απαγορεύσει να ξαπλώσεις στο χορτάρι και να διαβάσεις το βιβλίο σου ή να ζωγραφίσεις, να παίξεις με τα παιδιά και την παρέα, να εξερευνήσεις το κτήμα, να απολαύσεις τις μοναδικές φυσικές ομορφιές του που απέχουν μόλις 20 λεπτά από το κέντρο της πόλης. Κι όμως, είναι ικανές να σε «ταξιδέψουν» σ’ άλλη γη κι άλλα μέρη.

Σενάριο-αρχισυνταξία: Χρήστος Ν.Ε. Ιερείδης
Σκηνοθεσία: Γιώργος Γκάβαλος
Διεύθυνση φωτογραφίας: Κωνσταντίνος Μαχαίρας
Μουσική: Λευτέρης Σαμψών
Ηχοληψία-μίξη ήχου-μοντάζ: Ανδρέας Κουρελάς
Διεύθυνση παραγωγής: Άννα Κουρελά
Παραγωγή: View Studio

Παρουσίαση: Χρήστος Ιερείδης

Official Site: http://www.ert.gr/
Facebook: https://www.facebook.com/ERTsocial/
Twitter: https://twitter.com/ErtSocial
Instagram: https://www.instagram.com/ertsocial/

About The Author
-

Η WebTv του eklogika.gr λειτουργεί ώς Video aggregator και αξιοποιεί api του youtube για να παρουσιάζει επιλεγμένα video (με σεβασμό στην δεοντολογία, την πηγή προέλευσης και τα πνευματικά δικαιώματα) στους αναγνώστες του eklogika.gr

Blue Captcha Image Refresh

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>