Εντός Αττικής «Στις εξοχές και τα κρυμμένα μυστικά του… Λυκαβηττού» 9 Απριλίου 2018

Subscribe στην ΕΡΤ: https://goo.gl/5UMgNE
Άλλοι παίρνουν τα βουνά. Στη σημερινή εκπομπή ο Χρήστος Ιερείδης παίρνει τον Λυκαβηττό. Μια εύκολη εξερευνητική, πεζοπορική βόλτα «Εντός Αττικής».

Αξίζει η ανάβαση μέχρι την κορυφή του δεύτερου υψηλότερου λόφου της Αθήνας και με το τελεφερίκ αλλά και με τα πόδια, από τα μονοπάτια του.

Και από μονοπάτια, ο Λυκαβηττός διαθέτει πολλά, σχετικά καλοσυντηρημένα και εύκολα.

Την ονομασία του κατά μία εκδοχή την πήρε από λύκους που ζούσαν σε άλλες εποχές στις πλαγιές του και είχαν τις φωλιές τους. Ωστόσο ο Αθηναίος ιστοριογράφος Φαλίνος υποστηρίζει ότι έλκει την ονομασία του ο λόφος από τους λύκους, τα άνθη της ίριδος.

Ο Λυκαβηττός ήταν ανέκαθεν κατάλληλος για μοναχισμό, αφού ήταν γεμάτος σπηλιές, φυσικά κοιλώματα και πηγάδια. Για φαντάσου, ένα μικρό Άγιον Όρος στις αλλοτινές παρυφές της Αθήνας. Στην κορφή ο Άη Γιώργης με την κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική να σε «ταξιδεύει» στο Αιγαίο και τα ερεθίσματα που προσφέρει σε κάνουν να νομίζεις ότι βλέπεις την Αθήνα από ελικόπτερο. Σε μια σχισμή ορθοπλαγιάς στα νοτιοδυτικά του λόφου, ο ναός των Αγίων Ισιδώρων, σού δίνει την αίσθηση ότι πάει να τον «καταπιεί» ο βράχος.

Ακόμα κι εκεί να επιλέξεις να πας και να μην περιηγηθείς πουθενά αλλού, το σημείο με τους θρησκευτικούς θρύλους είναι επιβλητικό και ξεχωριστής φυσικής ομορφιάς.

Επί Βαυαροκρατίας, από τις εμπνευσμένες επεμβάσεις του αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλερ, ο λόφος κοσμείται μέχρι και σήμερα από πολλά δέντρα, με την πρώτη δεντροφύτευση να καταγράφεται το 1880.

Ο λόφος έχει ένα καλά κρυμμένο μυστικό. Χρειάζεται περπάτημα και διάθεση για εξερεύνηση για να το ανακαλύψεις. Είναι από εκείνα τα μέρη που ενισχύουν την άποψη ότι η Αττική είναι η Ελλάδα σε μικρογραφία.

Ελάτε να γνωρίσουμε -και να ξαναθυμηθούμε- τον πρώτο νομό της χώρας. Τον πιο πυκνοκατοικημένο, αλλά ίσως και τον λιγότερο χαρτογραφημένο.

Η Αττική είναι όλη η Ελλάδα υπό κλίμακα. Έχει βουνά, έχει θάλασσα, παραλίες και νησιά, έχει λίμνες και καταρράκτες, έχει σημαντικές αρχαιότητες, βυζαντινά μνημεία και ασυνήθιστα μουσεία, κωμοπόλεις και γραφικά χωριά και οικισμούς, αρχιτεκτονήματα, φρούρια, κάστρα και πύργους, έχει αμπελώνες, εντυπωσιακά σπήλαια, υγροτόπους και υγροβιότοπους, εθνικό δρυμό.

Έχει όλα εκείνα που αποζητούμε σε απόδραση -έστω διημέρου- και ταξιδεύουμε ώρες μακριά από την πόλη για να απολαύσουμε.

Η εκπομπή «Εντός Αττικής», προτείνει αποδράσεις -τι άλλο;- εντός Αττικής.

Περίπου 30 λεπτά από το κέντρο της Αθήνας υπάρχουν μέρη που δημιουργούν στον τηλεθεατή-επισκέπτη την αίσθηση ότι βρίσκεται ώρες μακριά από την πόλη. Μέρη που μπορεί να είναι δύο βήματα από το σπίτι του ή σε σχετικά κοντινή απόσταση και ενδεχομένως να μην έχουν πέσει στην αντίληψή του ότι υπάρχουν.

Εύκολα προσβάσιμα και με το ελάχιστο οικονομικό κόστος, καθοριστική παράμετρος στον καιρό της κρίσης, για μια βόλτα, για να ικανοποιήσουμε την ανάγκη για αλλαγή παραστάσεων.

Τα επεισόδια της σειράς σαν ψηφίδες συνθέτουν ένα μωσαϊκό, χάρη στο οποίο αποκαλύπτονται γνωστές ή πλούσιες φυσικές ομορφιές της Αττικής.

Σενάριο-αρχισυνταξία-παρουσίαση: Χρήστος Ν.Ε. Ιερείδης
Σκηνοθεσία: Γιώργος Γκάβαλος
Διεύθυνση φωτογραφίας: Κωνσταντίνος Μαχαίρας
Ηχοληψία: Ανδρέας Κουρελάς
Διεύθυνση-οργάνωση παραγωγής: Άννα Κουρελά
Παραγωγή: View Studio

Παρουσίαση: Χρήστος Ιερείδης

Official Site: http://www.ert.gr/
Facebook: https://www.facebook.com/ERTsocial/
Twitter: https://twitter.com/ErtSocial
Instagram: https://www.instagram.com/ertsocial/

About The Author
-

Η WebTv του eklogika.gr λειτουργεί ώς Video aggregator και αξιοποιεί api του youtube για να παρουσιάζει επιλεγμένα video (με σεβασμό στην δεοντολογία, την πηγή προέλευσης και τα πνευματικά δικαιώματα) στους αναγνώστες του eklogika.gr