Φωτεινά Μονοπάτια «Μοναστήρια στις Πρέσπες και την Καστοριά» | 25/11/18 | ΕΡΤ

Subscribe στην ΕΡΤ: https://goo.gl/5UMgNE
«Μοναστήρια στις Πρέσπες και την Καστοριά»

Ο τρίτος κύκλος της σειράς αρχίζει με ένα οδοιπορικό στο πανέμορφο τοπίο των Πρεσπών και της Καστοριάς. Η εκπομπή επισκέπτεται τα ασκηταριά της λίμνης των Πρεσπών, το νησάκι του Αγίου Αχιλλείου, αλλά και το μοναδικής ομορφιάς Μοναστήρι της Κλεισούρας.
Η Πρέσπα βρίσκεται στο βορειοδυτικότερο άκρο της Ελλάδας, στο Νομό Φλώρινας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Η λεκάνη των Πρεσπών σχηματίστηκε από τεκτονικές υφέσεις κατά τη διάρκεια της Τριτογενούς Γεωλογικής Περιόδου, δηλαδή πριν από 1 έως 70 εκατομμύρια χρόνια.
Η αναφορά στην ιστορία της περιοχής των Πρεσπών αρχίζει από τα βάθη των αιώνων. Η περιοχή των Πρεσπών ήταν γνωστή κατά τους ιστορικούς χρόνους, ως μία υπάρχουσα λίμνη στο χώρο της σημερινής περιοχής, με το όνομα «Βρυγηίς».
Τα ασκηταριά αποτελούν το θησαυρό της λίμνης των Πρεσπών. Είναι τα πρώτα απομεινάρια του μοναχισμού στην περιοχή των Πρεσπών. Τα ασκηταριά της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, της Αναλήψεως, αλλά και αυτό της Παναγίας της Ελεούσας, αναδεικνύονται μέσα από το πρώτο επεισόδιο της σειράς.
Σε υψόμετρο 970 μέτρων, σε μία πανέμορφη περιοχή από οξιές και βελανιδιές και μόλις 2 χιλιόμετρα από το χωριό της Κλεισούρας στην Καστοριά, βρίσκεται η Ιερά Μονή της Γεννήσεως της Θεοτόκου ή αλλιώς, όπως είναι γνωστή, η Ιερά Μονή Κλεισούρας.
Αποτελεί το σημαντικότερο θρησκευτικό προσκύνημα της περιοχής και ιδιαίτερα γνωστό τα τελευταία χρόνια, λόγω της Οσίας Σοφίας της Νέας.

Στο ντοκιμαντέρ μιλούν -με σειρά εμφάνισης- ο δήμαρχος Πρεσπών Παναγιώτης Πασχαλίδης, ο αρχιερατικός Πρεσπών αρχιμανδρίτης Ιωαννίκιος, ο μητροπολίτης Καστοριάς κ.κ. Σεραφείμ, η καθηγουμένη Ι.Μ. Κλεισούρας μοναχή Ευφραιμία και ο δήμαρχος Καστοριάς Ανέστης Αγγελής.

Ιδέα-σενάριο-παρουσίαση: Ελένη Μπιλιάλη.
Σκηνοθεσία: Κώστας Μπλάθρας, Ελένη Μπιλιάλη.
Διεύθυνση παραγωγής: Κωνσταντίνος Ψωμάς.
Επιστημονική σύμβουλος: Δρ. Στέλλα Μπιλιάλη.
Δημοσιογραφική ομάδα: Κώστας Μπλάθρας, Ζωή Μπιλιάλη.
Εικονολήπτες: Βαγγέλης Μαθάς, Πέτρος Βήττας.
Ηχολήπτης: Κωνσταντίνος Ψωμάς.
Χειριστής Drone: Πέτρος Βήττας.
Μουσική σύνθεση: Γιώργος Μαγουλάς.
Μοντάζ: Κωνσταντίνος Ψωμάς, Παναγιώτης Γάκης.

Official Site: http://www.ert.gr/
Facebook: https://www.facebook.com/ERTsocial/
Twitter: https://twitter.com/ErtSocial
Instagram: https://www.instagram.com/ertsocial/

About The Author
-

Η WebTv του eklogika.gr λειτουργεί ώς Video aggregator και αξιοποιεί api του youtube για να παρουσιάζει επιλεγμένα video (με σεβασμό στην δεοντολογία, την πηγή προέλευσης και τα πνευματικά δικαιώματα) στους αναγνώστες του eklogika.gr

Blue Captcha Image Refresh

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>