Φωτεινά Μονοπάτια «Ο Άγιος Διονύσιος, ο εν Ολύμπω, μία χαρισματική μορφή» | 01/10/2016 | ΕΡΤ

Subscribe στην ΕΡΤ: https://goo.gl/5UMgNE
Η σειρά ντοκιμαντέρ «Φωτεινά μονοπάτια» αποτελεί ένα οδοιπορικό στους πιο σημαντικούς θρησκευτικούς προορισμούς της Ελλάδας και όχι μόνο. Οι προορισμοί του εξωτερικού αφορούν τόπους και μοναστήρια που συνδέονται με το Ελληνορθόδοξο στοιχείο και αποτελούν σημαντικά θρησκευτικά μνημεία.

Σκοπός της συγκεκριμένης σειράς είναι η ανάδειξη του εκκλησιαστικού και μοναστικού θησαυρού, ο οποίος αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της πολιτιστικής ζωής της χώρας μας. Πιο συγκεκριμένα, θα δίνεται η ευκαιρία στους τηλεθεατές να γνωρίσουν ιστορικά στοιχεία για την κάθε μονή, αλλά και τον πνευματικό πλούτο που διασώζεται στις βιβλιοθήκες ή στα μουσεία των ιερών μονών. Θα αναδεικνύεται επίσης, κάθε μορφή της εκκλησιαστικής τέχνης: όπως της αγιογραφίας, της ξυλογλυπτικής, των ψηφιδωτών, της ναοδομίας. Επίσης, στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό, θα παρουσιάζονται πτυχές του καθημερινού βίου των μοναχών.

Τα ιερά προσκυνήματα που θα συναντήσει σ’ αυτό το οδοιπορικό η νέα σειρά ντοκιμαντέρ «Φωτεινά μονοπάτια» ενδεικτικά είναι:
– Ι.Μ. Οσίου Λουκά στη Βοιωτία.
– Ι.Μ. Βαρλαάμ και Αγ. Νικολάου Αναπαυσά στα Μετέωρα.
– Ι.Μ. Αγ. Διονυσίου στον Όλυμπο.
– Ι.Μ. Αγ. Ιωάννη του Ευαγγελιστή στην Πάτμο
– Ι. Μ. Αρχάγγελου Μιχαήλ Πανορμίτου στη Σύμη
– Ι.Μ. Ταξιάρχη Μανταμάδου Μυτιλήνης και Ι.Μ. Λειμώνος
– Νέα Μονή Χίου
– Ι.Μ. της Ευαγγελίστριας στην Τήνο και άλλα

Η Ιερά Μονή του Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω, αποτελεί έναν ανεκτίμητο πνευματικό και ιστορικό θησαυρό. Μαρτυρεί τετρακόσια και πλέον χρόνια λειτουργίας. Η αδιάλειπτη πνευματική και εθνική προσφορά της, την καταξίωσε στη συνείδηση λαού της Πιερίας και βοήθησε ώστε η ακτινοβολία της να ξεπεράσει τα ελληνικά σύνορα. Ένα οδοιπορικό, στην καρδιά του μυθικού Ολύμπου, που αναδεικνύει τον βίο και το έργο του Αγ. Διονυσίου, την ιστορία της Παλαιάς και Νέας Μονής, του Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω.

Σκηνοθεσία: Κώστας Παπαδήμας
Σενάριο: Ελένη Μπιλιάλη
Σκηνοθεσία: Κώστας Παπαδήμας
Διεύθυνση παραγωγής: Τάκης Ψωμάς
Επιστημονικός συνεργάτης: Σοφοκλής Δημητρακόπουλος
Δημοσιογραφική ομάδα: Κώστας Μπλάθρας – Ζωή Μπιλιάλη
Εικονολήπτες: Γιάννης Σαρηγιάννης – Ανδρέας Σπερδούλης
Ηχοληψία-μοντάζ: Κώστας Ψωμάς
Μουσική: Γιώργος Μαγουλάς
Χειριστής Drone: Γιάννης Σαρηγιάννης

Παρουσίαση: Ελένη Μπιλιάλη

Official Site: http://www.ert.gr/
Facebook: https://www.facebook.com/ERTsocial/
Twitter: https://twitter.com/ErtSocial
Instagram: https://www.instagram.com/ertsocial/

About The Author
-

Η WebTv του eklogika.gr λειτουργεί ώς Video aggregator και αξιοποιεί api του youtube για να παρουσιάζει επιλεγμένα video (με σεβασμό στην δεοντολογία, την πηγή προέλευσης και τα πνευματικά δικαιώματα) στους αναγνώστες του eklogika.gr

Blue Captcha Image Refresh

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>