Η δημόσια υγεία μεταξύ αυταρχισμού και ιδιωτικοποιήσεων

Ερωτήσεις-βίντεο: Άγγελος Καλοδούκας
Ο Ανδρέας Ξανθός είναι Έλληνας γιατρός, πολιτικός και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, και έχει διατελέσει για πολλά χρόνια πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ του νομού Ρεθύμνου. Ήταν υπουργός Υγείας επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα είναι μέλος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων και Τομεάρχης Υγείας τη ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.
Με τον Ανδρέα Ξανθό ξεκινάμε τη συνέντευξή μας από την επικαιρότητα. Την απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να καταργήσει με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ, το διοικητικό συμβούλιο του οποίου θα διορίζεται πλέον από την εκάστοτε ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Κατά τον πρώην υπουργό υγείας:
«Η αυταρχική λογική της Νέας Δημοκρατίας είναι ότι δεν μπορούν να υπάρχουν φορείς εποπτευόμενοι από την πολιτεία που να έχουν χαρακτηριστικά αυτοδιαχείρισης, αυτονομίας, δυνατότητας να υπερασπίζονται το θεραπευτικό τους μοντέλο. Θέλει η Νέα Δημοκρατία σε ένα φορέα με αυτά τα χαρακτηριστικά να ασκηθεί ένας ασφυκτικός πολιτικός έλεγχος. Επιπλέον, δημιουργείται η δυνατότητα σε φορείς που εποπτεύονται από το κράτος να μπουν ξανά σε μια λογική πελατειακού κράτους».

About The Author
-

Η WebTv του eklogika.gr λειτουργεί ώς Video aggregator και αξιοποιεί api του youtube για να παρουσιάζει επιλεγμένα video (με σεβασμό στην δεοντολογία, την πηγή προέλευσης και τα πνευματικά δικαιώματα) στους αναγνώστες του eklogika.gr

Blue Captcha Image Refresh

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>