Η Μηχανή του Χρόνου- «Τα Πραξικοπήματα και τα Στρατιωτικά Κινήματα στο Νεοελληνικό Κράτος. 762017

Subscribe στην ΕΡΤ: https://goo.gl/5UMgNE

Official Site: http://www.ert.gr/
Facebook: https://www.facebook.com/ERTsocial/
Twitter: https://twitter.com/ErtSocial
Instagram: https://www.instagram.com/ertsocial/

“Τα πραξικοπήματα και τα στρατιωτικά κινήματα στο νεοελληνικό κράτος, παρουσιάζει η «Μηχανή του χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο.

Οι πολιτικοί έψαχναν τον δικό τους κύκλο επιρροής στο στρατό, ώστε να μην ανατραπούν ή για να ανατρέψουν τον αντίπαλό τους.

Τέλος, η εκπομπή παρουσιάζει την τελευταία παρέμβαση του στρατού το 1967, τότε που οι συνταγματάρχες πρόλαβαν τους στρατηγούς και έκαναν το δικό τους πραξικόπημα. Η κυπριακή τραγωδία και η επταετία ωρίμασαν τον πολιτικό κόσμο που έδειξε μεγαλύτερη σταθερότητα και οι στρατιωτικοί περιορίστηκαν στα καθήκοντά τους, όπως τα περιγράφει το Σύνταγμα.

Στην εκπομπή μιλούν οι ιστορικοί Γιάννης Δασκαρόλης, Μαρίνα Πετράκη, Ζάμπια Αγριμάκη, Κατερίνα Γαρδίκα και Χριστίνα Κουλούρη.

Μιλούν ακόμη, ο ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Ιστορίας της Νεότερης Ελλάδας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θάνος Βερέμης, ο ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ηλίας Νικολακόπουλος, καθώς και ο συνταξιούχος καθηγητής Πολιτικής Ιστορίας Γιώργος Θ. Μαυρογορδάτος.

Συμμετέχει ο υπεύθυνος Ιστορικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη, Τάσος Σακελλαρόπουλος και ο διευθυντής Ερευνών στο Κέντρο Έρευνας της Ιστορίας του Νεώτερου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών, Σωτήρης Ριζάς.”

About The Author
-

Η WebTv του eklogika.gr λειτουργεί ώς Video aggregator και αξιοποιεί api του youtube για να παρουσιάζει επιλεγμένα video (με σεβασμό στην δεοντολογία, την πηγή προέλευσης και τα πνευματικά δικαιώματα) στους αναγνώστες του eklogika.gr