Ιστορικοί Περίπατοι-«Η δική τους μακρινή Αμερική, η μετανάστευση από την Ελλάδα στον Νέο Κόσμο»

Subscribe στην ΕΡΤ: https://goo.gl/5UMgNE
Το πρώτο επεισόδιο του νέου κύκλου των «Ιστορικών Περιπάτων» έχει θέμα τη μετανάστευση, μία έννοια που διαπλέκει το τοπικό με το παγκόσμιο και φέρνει σε διάλογο το χθες με το σήμερα. Μαζί με τον ιστορικό Κωστή Καρπόζηλο θα περιηγηθούμε στα μέρη, όπου ξεκίνησε η υπερατλαντική μετανάστευση από την Ελλάδα στην Αμερική στα τέλη του 19ου και αρχές του 20ού αιώνα.

Θα δούμε πώς η μετανάστευση ταυτίζεται με την ανθρώπινη Ιστορία, καθώς από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι σήμερα οι άνθρωποι μετακινούνται για να ζήσουν κάτω από καλύτερες συνθήκες.

«Οι μετανάστες αναγκάζονται να φύγουν, δεν είναι ούτε λάτρεις της περιπέτειας αλλά ούτε και θύματα της Ιστορίας», μας λέει ο Κωστής Καρπόζηλος και τονίζει ότι η Ιστορία δεν επαναλαμβάνεται ούτε είναι διδακτική.

Ο Κωστής Καρπόζηλος είναι διδάκτορας Ιστορίας, διευθυντής στα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) και συγγραφέας του βιβλίου «Κόκκινη Αμερική».


Μια ομάδα ιστορικών μας ξεναγεί σε σημεία της Αθήνας και της Περιφέρειας, συνδεδεμένα με γεγονότα που σημάδεψαν την Ελλάδα. Αφηγούνται την Ιστορία στον τόπο της.
Το σπάνιο αρχειακό υλικό της ΕΡΤ και άλλων φορέων βοηθά στην κατανόηση της Ιστορίας.

Οι «Ιστορικοί Περίπατοι» είναι μια εκπομπή-ντοκιμαντέρ που έχει σκοπό να αναδείξει πλευρές της ελληνικής Ιστορίας άγνωστες στο πλατύ κοινό με απλό και κατανοητό τρόπο. Η εκπομπή παρουσιάζει την ιστορία αλλιώς. Χωρίς στούντιο, με εξωτερικά γυρίσματα στην Αθήνα ή την περιφέρεια σε χώρους που σχετίζονται με το θέμα του κάθε επεισοδίου και «εκμετάλλευση» του πολύτιμου Αρχείου της ΕΡΤ και άλλων φορέων.
Ο παρουσιαστής μαζί με έναν καλεσμένο- ειδικό στο εκάστοτε θέμα- κάνουν βόλτες στην πόλη στα σημεία που στο παρελθόν έχουν διαδραματιστεί οι «ιστορίες» για τις οποίες συζητούν. Η επιλογή του καλεσμένου γίνεται με επιστημονικά κριτήρια, δηλαδή την πολύπλευρη έρευνα του στο συγκεκριμένο θέμα και την καταξίωσή του στην επιστημονική κοινότητα.

Η βόλτα αυτή διανθίζεται στο μοντάζ με πλούσιο αρχειακό υλικό που συνδέει το παρελθόν με το παρόν. Σημαντικό ρόλο παίζουν και τα «έξυπνα» γραφήματα (π.χ. χάρτες, χρονολόγιο, επεξήγηση όρων και ακρωνύμων) και οι επιλεγμένες μουσικές που παρεμβάλλονται και βοηθούν τον τηλεθεατή να καταλάβει καλύτερα το γεωγραφικό και διεθνές πλαίσιο στο οποίο εντάσσονται τα ιστορικά γεγονότα.

Η εκπομπή συνεργάζεται με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, τα Πανεπιστήμια Αθηνών και Παντείου, καθώς και με δεκάδες άλλους φορείς.

Οι «Ιστορικοί Περίπατοι» αποτελούν κομμάτι της Δημόσιας Ιστορίας και ως πρότζεκτ διδάσκεται στα πανεπιστήμια.

Σκηνοθεσία: Έλενα Λαλοπούλου
Παρουσίαση-αρχισυνταξία: Μαριλένα Κατσίμη, Πιέρρος Τζανετάκος
Διεύθυνση παραγωγής: Ελένη Ντάφλου
Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιώργος Πουλίδης


Official Site: http://www.ert.gr/
Facebook: https://www.facebook.com/ERTsocial/
Twitter: https://twitter.com/ErtSocial
Instagram: https://www.instagram.com/ertsocial/

About The Author
-

Η WebTv του eklogika.gr λειτουργεί ώς Video aggregator και αξιοποιεί api του youtube για να παρουσιάζει επιλεγμένα video (με σεβασμό στην δεοντολογία, την πηγή προέλευσης και τα πνευματικά δικαιώματα) στους αναγνώστες του eklogika.gr