Κύπρος: Οι προεδρικές εκλογές από το 1959 μέχρι σήμερα

Φωτογραφίες από το Γραφείο Τύπου της Κυπριακής Δημοκρατίας και η ιστορία των προεδρικών Εκλογών στην Κύπρο.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας εκλέγεται απ’ ευθείας από το λαό για πενταετή θητεία. Είναι ο αρχηγός του κράτους και της κυβέρνησης της Κύπρου.
Δεν υπάρχει όριο θητειών και έτσι ο Πρόεδρος μπορεί να επανεκλεγεί απεριόριστες φορές.
Σύμφωνα με το Σύνταγμα του 1960, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαθέτει συμβολικές και ουσιαστικές εξουσίες συγκεντρωμένες όλες στο πρόσωπο του. Μεταξύ άλλων, διορίζει και παύει τους Υπουργούς, ενώ διορίζει επίσης τους ανεξάρτητους κρατικούς Αξιωματούχους και τους δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Το Σύνταγμα δίνει στον Πρόεδρο (όπως και στον Αντιπρόεδρο) δικαίωμα τελικής αρνησικυρίας (βέτο) με το οποίο μπορεί να εμποδίσει οποιοδήποτε νόμο ψηφίσει η Βουλή από το να τεθεί σε ισχύ.Ο Πρόεδρος διαθέτει επίσης πολλές ακόμα μεγάλες και μικρές εξουσίες.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προέρχεται από την ελληνική κοινότητα της Κύπρου και ο Αντιπρόεδρος από την τουρκική. Από τα γεγονότα του 1964 και εντεύθεν η θέση του Αντιπροέδρου παραμένει κενή.Ο Πρόεδρος ορκίζεται υποχρεωτικά με Θρησκευτικό όρκο.Πολιτικός όρκος δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα.

Ας δούμε όμως την ιστορία των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο που αρχίζει από το 1959,κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου προς την ανεξαρτησία.

About The Author
-

Η WebTv του eklogika.gr λειτουργεί ώς Video aggregator και αξιοποιεί api του youtube για να παρουσιάζει επιλεγμένα video (με σεβασμό στην δεοντολογία, την πηγή προέλευσης και τα πνευματικά δικαιώματα) στους αναγνώστες του eklogika.gr

Blue Captcha Image Refresh

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>