Μια Γιορτή στου Νουριάν

Φωτογραφίες-ερωτήσεις-βίντεο: Άγγελος Καλοδούκας
Η παράσταση «Μια Γιορτή στου Νουριάν» του Volker Ludwig είναι μια δουλειά που επιβάλλεται να δείτε! Τόσο απλά τόσο καθαρά!
Γιατί; Ιδού λοιπόν:
Α) Πρόκειται για μια εξαιρετικά επίκαιρη παράσταση με θέμα το ρατσισμό και τις κοινωνικές προκαταλήψεις.
Β) Το έργο παίζεται (με ασυνέχειες) εδώ και πέντε χρόνια με πολύ μεγάλη επιτυχία. Επομένως πρόκειται για θεσμό!
Γ) Πρόκειται για παράσταση που απευθύνεται σε παιδιά κάθε ηλικίας. Πρέπει να σας ομολογήσω ότι είμαι λάτρης του είδους από την παιδική και εφηβική ηλικία. Είδα την παράσταση όπως διάβαζα τα βιβλία και τα κόμικς του Ρενέ Γκοσινί.
Υπάρχει ακόμα μια λεπτομέρεια στο θεατρικό που αφορά άμεσα την χώρα μας.
Το έργο αυτό γράφτηκε από τον Volker Ludwig και παίχτηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’70 από το Θέατρο Grips του Βερολίνου. Στη Γερμανική εκδοχή το θεατρικό είχε τίτλο «Μια Γιορτή στου Παπαδάκη», η οικογένεια των μεταναστών του έργου ήταν Έλληνες! Ο Βασίλης Κουκαλάνι και οι συντελεστές της παράστασης μετέφεραν την ιστορία στη σύγχρονη Ελλάδα, άλλαξαν τον τίτλο σε «Μια Γιορτή στου Νουριάν», οι μετανάστες έγιναν από τη Περσία και το Πακιστάν και ο Γερμανός ρατσιστής έγινε Ελληνάρας.
Ο συγγραφέας της παράστασης, Volker Ludwig, αναφέρει για την ελληνική διασκευή του έργου του:
«Είναι ιδιαίτερη χαρά και μεγάλη τιμή για μένα, που το έργο μου “Μια γιορτή στου Παπαδάκη” βρίσκει την αναβίωσή του, σε μια υπέροχη νέα σύλληψη και διασκευή που λέγεται “Μια Γιορτή στου Νουριάν”. Το φυλετικό μίσος και οι προκαταλήψεις, μοιάζει να κερδίζουν έδαφος παντού, παράλληλα όμως φαίνεται πως υπάρχουν άνθρωποι που τα καταπολεμούν με πολυμήχανα μέσα, με φαντασία, χιούμορ και ζεστή καρδιά – και αυτό μου δίνει κουράγιο και ελπίδα.»

Οι συντελεστές:
Μετάφραση – διασκευή: Βασίλης Κουκαλάνι.
Σκηνοθεσία: Παντελής Δεντάκης, Βασίλης Κουκαλάνι.
Τραγούδι τέλους: Active Member.
Σκηνικά – κοστούμια: Αλεξάνδρα Σιάφκου, Αριστοτέλης Καρανάνος.
Μουσική: Κώστας Νικολόπουλος.
Στιχάκια: Ντίνα Καφτεράνη.
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου.
Επιμέλεια κίνησης: Σεσίλ Μικρούτσικου.
Video Art: Γιώργος Ταμπακάκης,Φαίδρα Τσολίνα.

Διανομή: Κύριος Νουριάν: Βασίλης Κουκαλάνι,
Πιρούζ: Πέτρος Σπυρόπουλος,
Κύριος Παπαδάκης: Γιώργος Δάμπασης,
Γιάννης: Μιχάλης Τιτόπουλος,
Δώρα: Ηρώ Μπέζου,
Αϊσέ: Πολυξένη Ακλίδη.

About The Author
-

Η WebTv του eklogika.gr λειτουργεί ώς Video aggregator και αξιοποιεί api του youtube για να παρουσιάζει επιλεγμένα video (με σεβασμό στην δεοντολογία, την πηγή προέλευσης και τα πνευματικά δικαιώματα) στους αναγνώστες του eklogika.gr

Blue Captcha Image Refresh

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>