Μουσικές Μορφές “Μία συζήτηση για τον Ριχάρδο Βάγκνερ” (15/03/2019)

Ο Κωνσταντίνος Δ. Κακαβελάκης συνομιλεί με προσκεκλημένο τον Φώτη Παπαθανασίου καθηγητή διεθνών σχέσεων, μουσικολόγο πρόεδρο της ελληνικής εταιρείας Βάγκνερ και γενικό διευθυντή του ιδρύματος Θεοχαράκη για τον Ριχάρδο Βάγκνερ.

Η κατανόηση του βαγκνερικού έργου ακόμα και σήμερα είναι μια προσπάθεια κατάδυσης στα διαφορετικά πεδία της σκέψης του Ριχάρδου Βάγκνερ που προϋποθέτει βαθύτερες γνώσεις της μεσαιωνικής παράδοσης, της ανατολικής φιλοσοφίας αλλά και των γενικότερων φιλοσοφικών και άλλων αναζητήσεων του συνθέτη. Η συζήτηση θέτει περιγράμματα προσέγγισης των στοχασμών του συνθέτη για την υπεριστορική σταθερά, την οικουμενικότητα, την αρχαία παράδοση των τροβαδούρων που συνδέεται με την ομηρική εποχή και τη σημασία της διαχρονικής δύναμης της ανθρώπινης αγάπης σε σχέση με την ανθρώπινη καταστροφικότητα. Επίσης γίνεται λόγος για την σύνδεση του έργου του Βάγκνερ με την αρχαία ελληνική τραγωδία και τις ιδέες του για το συνολικό έργο τέχνης μέσα από τον καθαρτικό και ανθρωποκεντρικό προσανατολισμό.

Ενδεικτικές αναφορές γίνονται στις σχέσεις λόγου και μουσικής, την επικοινωνιακή δύναμη του μουσικού δράματος, την διαμάχη Νίτσε Βάγκνερ, τις διαφορετικές σκηνοθετικές προσεγγίσεις των σκηνικών έργων του Βάγκνερ, την σημασία προσπάθειας -ανάδειξης της εσωτερικότητας και του πνεύματος μέσα από την μουσική έκφραση.

Επιμέλεια, παρουσίαση: Κωνσταντίνος Δ. Κακαβελάκης

About The Author
-

Η WebTv του eklogika.gr λειτουργεί ώς Video aggregator και αξιοποιεί api του youtube για να παρουσιάζει επιλεγμένα video (με σεβασμό στην δεοντολογία, την πηγή προέλευσης και τα πνευματικά δικαιώματα) στους αναγνώστες του eklogika.gr

Blue Captcha Image Refresh

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>