Να μην αφήσουμε την παιδεία να καταρρεύσει

Ερωτήσεις-βίντεο: Άγγελος Καλοδούκας
O Νίκος Θεοτοκάς είναι καθηγητής Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας. Μαζί του συζητάμε τα κρίσιμα θέματα που αφορούν την παιδεία.
Από το 00:20-04:28 στο βίντεο συζητάμε ποιες κατά τη γνώμη του θα πρέπει να είναι οι βασικές τομές για μια πραγματική ριζοσπαστική μεταρρύθμιση στην παιδεία. Κατά τον Νίκο Θεοτοκά η παιδεία σήμερα στην Ελλάδα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο όπου κινδυνεύει να καταρρεύσει λόγω των πολιτικών που εφάρμοσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Γι’ αυτό, συνεχίζει, δεν χρειαζόμαστε απλά μια μεταρρύθμιση που θα την κάνει από τα πάνω η κυβέρνηση, αλλά μια μεταρρύθμιση που θα είναι το αποτέλεσμα ενός εντατικού διαλόγου με την κοινωνία και τους εμπλεκόμενους στην παιδεία:
«Εμείς κάνουμε κάτι πρωτόγνωρο: ξεκινάμε με το να ορίσουμε τα προβλήματα με τους ανθρώπους που διαθέτουν τη θεωρητική σκευή για να το κάνουν, και κουβεντιάζοντας στους χώρους που η παιδεία γίνεται πράξη».
Από το 04:28 έως 07:20 ρωτάμε αν όσοι έχουν την ευθύνη της εκπαιδευτικής πολιτικής είναι διατεθειμένοι να «σπάσουν αυγά», δηλαδή να συγκρουστούν με κατεστημένες λογικές και απόψεις. Το παράδειγμα που αναφέρουμε είναι το μάθημα των θρησκευτικών, αν θα πρέπει να συνεχίσει να έχει κατηχητικό χαρακτήρα ή θρησκειολογικό. Ο Νίκος Θεοτοκάς μας απαντά ότι ο ίδιος είναι της άποψης ότι πρέπει να αλλάξει ο χαρακτήρας του μαθήματος, αλλά, ότι είναι να γίνει, θα γίνει κατόπιν διαλόγου.
Στη συνέχεια (07:21-12:22) συζητάμε για το πως μπορεί να αποδεσμευτεί η δευτεροβάθμια εκπαίδευση από τις εξετάσεις για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Και ασφαλώς, θίγουμε το μέγα θέμα της δωρεάν δημόσιας επαγγελματικής εκπαίδευσης με τα Επαγγελματικά Λύκεια. Υπενθυμίζουμε ότι, Σαμαράς-Βενιζέλος έκλεισαν επαγγελματικά λύκεια, απέλυσαν καθηγητές, διέλυσαν εργαστήρια:
«Δυστυχώς στην Ελλάδα έχουν καταφέρει να διαλυθεί κάτι που είχε μια πολύ καλή παράδοση. Αν δεν βρεθεί μια δομή τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης, δημόσιας χωρίς δίδακτρα, τότε όλο το σχήμα να αποδεσμευθεί το σχολείο από την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια είναι απλώς λόγια».

About The Author
-

Η WebTv του eklogika.gr λειτουργεί ώς Video aggregator και αξιοποιεί api του youtube για να παρουσιάζει επιλεγμένα video (με σεβασμό στην δεοντολογία, την πηγή προέλευσης και τα πνευματικά δικαιώματα) στους αναγνώστες του eklogika.gr

Blue Captcha Image Refresh

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>