Νίκος Αναστασιάδης «Θα ασκήσουμε βέτο, εφόσον η Τουρκία δεν υλοποιεί τις δεσμεύσεις της»

Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης μίλησε στο Euronews και την Έφη Κουτσοκώστα.

Νίκος Αναστασιάδης, πρόεδρος Κύπρου: Θα έλεγα ότι κακώς η Κύπρος εβρέθη να φέρει μέρος της ευθύνης, γιατί κακώς έγινε αποδεκτό πέντε κεφαλαία τα οποία είχαν παγώσει από πλευράς κυπριακής κυβέρνησης σαν αποτέλεσμα της μη ανταπόκρισης, της μη υλοποίησης από πλευράς Τουρκίας των υποχρεώσεών της όπως προκύπτουν από το πρωτόκολλο της Άγκυρας αλλά και το διαπραγματευτικό πλαίσιο, ήταν αδύνατο να περιμένει κάποιος από εμάς ότι θα δίναμε τη συγκατάθεσή μας. Παράτυπα, θα μπορούσα να πω και λυπάμαι αλλά είμαι υποχρεωμένος να το πω, δεν ερωτηθήκαμε αν είχαμε πρόθεση και συνεπώς ήταν κατά παράβαση των κανόνων που ισχύουν σήμερα για το άνοιγμα των όποιων κεφαλαίων.»

Από τη μία, θα πρέπει να ανοίξει τους λιμένες τους αερολιμένες, (στα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα) και να ομαλοποιήσει τις σχέσεις της με την Κύπρο, κάτι το οποίο αντίθετα δεν πράττει.
Με σωρεία δηλώσεων, επιστολών ή υπομνημάτων αναφέρεται σε «μη υπάρχουσα χώρα». Προχθές, το χειρότερο, και λυπάμαι που χρειάζεται να το σημειώσω, όταν ο κύριος Τουσκ επεσκέπτετο την Λευκωσία και επρόκειτο να πάει στην Άγκυρα, τον υποχρέωσαν, γιατί δεν αναγνωρίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία, να προσγειωθεί πρώτα σε έναν άλλο αερολιμένα άλλης χώρας και στη συνέχεια να μεταβεί στην Άγκυρα ή την Κωνσταντινούπολη.

Βεβαίως, βεβαιότατα ναι. Αυτό έχω τονίσει και στους εταίρους και στο προηγούμενο Συμβούλιο της 7ης Μαρτίου και κατά τη συνάντηση με τον πρόεδρο Τουσκ, τον πρόεδρο Γιούνκερ και τον πρόεδρο Μάρτιν Σουλτς, ότι η Κύπρος θα ασκήσει το βέτο εφόσον η Τουρκία δεν υλοποιεί τις υποχρεώσεις της δεν έχουμε άλλη επιλογή. Δεν μας αφήνουν άλλη επιλογή.

About The Author
-

Η WebTv του eklogika.gr λειτουργεί ώς Video aggregator και αξιοποιεί api του youtube για να παρουσιάζει επιλεγμένα video (με σεβασμό στην δεοντολογία, την πηγή προέλευσης και τα πνευματικά δικαιώματα) στους αναγνώστες του eklogika.gr

Blue Captcha Image Refresh

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>