Νομοτεχνικές βελτιώσεις στο νομοσχέδιο για τα εργασιακά

Αρκετές νομοτεχνικές βελτιώσεις κατατέθηκαν πριν λίγο στο νομοσχέδιο του υπ.Εργασίας κατά την σημερινή συνεδρίαση της ολομέλειας της βουλής.

Συγκεκριμένα :
Με νομοτεχνική βελτίωση στο άρθρο 35 για την αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων μετά από την διαπίστωση 3 παραβάσεων, αποσαφηνίζεται ότι οι τρείς αυτές παραβάσεις αφορούν τρεις διαφορετικούς ελέγχους, και όχι τρείς διαφορετικές παραβάσεις από ένα έλεγχο.

Επίσης διευκρινίζεται όταν μια επιχείρηση έχει πολλά καταστήματα σε ποιο από αυτά επιβάλλεται η αναστολή λειτουργίας.

Σε σχέση με την οικειοθελή αποχώρηση, αυξάνεται το διήμερο σε τετραήμερο. (Δείτε σχετικά εδώ)

Άλλη νομοτεχνική βελτίωση αφορά τις δημόσιες συμβάσεις και τον αποκλεισμό των παραβατών από τις δημόσιες συμβάσεις.

Στις διατάξεις για την ενημέρωση και διαβούλευση (άρθρο 43) διαγράφεται η υποχρέωση να συνυπογράφεται το πρακτικό.

Αποσύρεται το άρθρο 45 το οποίο προέβλεπε :
Άρθρο 45 Τροποποίηση του άρθρου 8 του π.δ. 240/2006 Στο Άρθρο 8 του π.δ. 240/2006 προστίθεται παρ. 3 ως εξής: «3. Οποιαδήποτε ουσιαστική μεταβολή επέλθει στη σύμβαση εργασίας από απόφαση του εργοδότη, η οποία ελήφθη κατά παράβαση των υποχρεώσεων του άρθρου 4, είναι άκυρη, διατηρούμενων των δικαιωμάτων του άρθρου 7 του ν. 2112/1920 (Α’ 67).»

Σχετικά με τις διατάξεις για την διαταγή πληρωμής υπέρ του εργαζομένου για δεδουλευμένες αποδοχές, προστέθηκε νομοτεχνική βελτίωση η οποία προβλέπει όχληση του εργοδότη 15 ημέρες πριν την έκδοση διαταγής πληρωμής.
Η διάταξη για την διαταγή πληρωμής στο άρθρο 50 προέβλεπε : Άρθρο 50 Τροποποίηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας Μετά το Άρθρο 636 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας προστίθεται νέο Άρθρο 636Α ως εξής: «1. Κατά τις διατάξεις των άρθρων 623 έως 636 μπορεί να ζητηθεί η έκδοση διαταγής πληρωμής οφειλόμενου μισθού, εφόσον η σύναψη της σύμβασης εξαρτημένης εργασίας και το ύψος του μισθού αποδεικνύονται με δημόσιο ή ιδιωτικό έγγραφο ή με απόφαση ασφαλιστικών μέτρων, η οποία εκδόθηκε μετά από ομολογία ή αποδοχή της αίτησης από τον οφειλέτη. Η εργασία που αντιστοιχεί στον μισθό για τον οποίο ζητείται η έκδοση διαταγής πληρωμής τεκμαίρεται ότι έχει παρασχεθεί.

Σχετικά με τις τροπολογίες

Αποσύρεται από την τροπολογία που κατατέθηκε χθες οι διατάξεις για την αποσαφήνιση του δόλου στο εργατικό ατύχημα.(δείτε την τροπολογία εδώ)
Επίσης δεν γίνονται δεκτές οι τροπολογίες : 1231/83 και 1232/84 1234/86 1235/87 1236/88 1237/89 1238/90 1239/91 1240/92 1241/93.

2 νομοτεχνικές βελτιώσεις κατέθεσε και ο υφυπουργός κος Πετρόπουλος, στο άρθρο 2 για την σύνταξη μετά από αποχώρηση με μικρότερα όρια ηλικίας και στο άρθρο 19 (πρώην 21) που αφορά το μετοχικό ταμείο πολιτικών υπαλλήλων.

About The Author
-

Η WebTv του eklogika.gr λειτουργεί ώς Video aggregator και αξιοποιεί api του youtube για να παρουσιάζει επιλεγμένα video (με σεβασμό στην δεοντολογία, την πηγή προέλευσης και τα πνευματικά δικαιώματα) στους αναγνώστες του eklogika.gr

Blue Captcha Image Refresh

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>