Ο πειραματικός γραμμικός ελαιώνας του ΑΠΘ

Σε όλη την ελληνική επικράτεια εκτιμάται ότι υπάρχουν 132 εκατομμύρια ελαιόδεντρα τα περισσότερα στην Πελοπόννησο και στην Κρήτη.
Τα τελευταία 10-15 χρόνια, η ελληνική ελαιοκομία αντιμετωπίζει όμως πολλά προβλήματα έναντι των ανταγωνιστικών μεσογειακών χωρών και κινδυνεύει να χάσει την τρίτη θέση στην παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου. Με αφορμή την “παραγωγικά χαμηλή χρονιά που πέρασε”, ειδικοί επιστήμονες στο χώρο των τροφίμων,πανεπιστημιακοί ερευνητές, φυτωριούχοι και παραγωγοί – μεταποιητές μιλούν στην έρευνα του ΑΠΕ ΜΠΕ για την ελιά και το ελαιόλαδο υγείας επισημαίνοντας θετικά στοιχεία όπως η στροφή νέων και πτυχιούχων στην ελαιοκαλλιέργεια (μ.ο. 3000/έτος) ,στην μεταποίηση, τις μικρές μονάδες τυποποίησης και στις εξαγωγές του extra παρθένου ελαιολάδου που παραμένει ψηλά στην παγκόσμια ζήτηση.
Ο καθηγητής Δημ Γερασόπουλος του τομέα Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων του ΑΠΘ, είναι μεταξύ των ερευνητών που αναζητούν απαντήσεις για τις προοπτικές της ελαιοκομίας,της ελιάς και του ελαιολάδου. Μαζί με τους φοιτητές του τμήματος έχουν δημιουργήσει στο Πανεπιστημιακό Αγρόκτημα της Θέρμης Θεσσαλονίκης έναν πειραματικό γραμμικό ελαιώνα προκειμένου να πάρουν απαντήσεις σε ποιο βαθμό ευδοκιμεί η γραμμική καλλιέργεια ελιάς στην Ελλάδα αλλά και ποιες είναι οι αποδόσεις από την Γεωργία ακριβείας και τα σύγχρονα τεχνολογικά συστήματα στην ελαιοκομία. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Θ. Τσίγγανας Κάμερα: Γ. Αγγελάκης

ΚΙΟΥ
Δημήτρης Γερασόπουλος, καθηγητής του τομέα Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων του ΑΠΘ

About The Author
-

Η WebTv του eklogika.gr λειτουργεί ώς Video aggregator και αξιοποιεί api του youtube για να παρουσιάζει επιλεγμένα video (με σεβασμό στην δεοντολογία, την πηγή προέλευσης και τα πνευματικά δικαιώματα) στους αναγνώστες του eklogika.gr

Blue Captcha Image Refresh

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>