Ολοκληρωθηκε η νομοθετική διαδικασία του ευρωκοινοβουλίου για τα πνευματικά δικαιώματα

Η νομοθετική διαδικασία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σχετικά με την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων, που ξεκίνησε το 2016, ολοκληρωθηκε, με την υιοθέτηση της σχετικής οδηγίας. Η οδηγία έχει στόχο να εξασφαλίσει ότι τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις περί πνευματικής ιδιοκτησίας εφαρμόζονται και στο διαδίκτυο. Το YouTube, το Facebook και το Google News είναι μεταξύ των πιο γνωστών υπηρεσιών που θα επηρεαστούν άμεσα από τη νέα νομοθεσία.
Έτσι, οι διαδικτυακές πλατφόρμες θα είναι πλέον υπεύθυνες για το περιεχόμενο που αναρτούν οι χρήστες, ενώ οι δημοσιογράφοι θα πρέπει να λαμβάνουν μερίδιο των εσόδων που αποκομίζουν οι εκδότες για τη χρήση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας.
Συγκεκριμένες κατηγορίες διαδικτυακού υλικού, όπως τα «memes» και τα αρχεία GIF, εξαιρούνται από την οδηγία, ενώ οι σύνδεσμοι προς ειδησεογραφικά άρθρα, οι οποίοι συνοδεύονται από «μεμονωμένες λέξεις ή πολύ σύντομα αποσπάσματα» θα μπορούν να διαμοιράζονται ελεύθερα
Οι νεοφυείς επιχειρήσεις θα υπόκεινται σε ελαφρύτερες υποχρεώσεις
Τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει τώρα να εγκρίνουν την απόφαση του ΕΚ. Παράλληλα, έχει προβλεφθεί μεταβατικό διάστημα 2 χρόνων για την εφαρμογή των νέων κανόνων.

Πηγή: EuroparlTV/ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Με το βλέμμα στις ευρωεκλογές 2019»

Δημοσιογραφική επιμέλεια: Αθηνά Καστρινάκη

About The Author
-

Η WebTv του eklogika.gr λειτουργεί ώς Video aggregator και αξιοποιεί api του youtube για να παρουσιάζει επιλεγμένα video (με σεβασμό στην δεοντολογία, την πηγή προέλευσης και τα πνευματικά δικαιώματα) στους αναγνώστες του eklogika.gr