Παναγιώτης Κουρουμπλής

Βουλευτής Β’ Αθήνας, πρώην Υπουργός
Είναι βουλευτής, δικηγόρος και Δρ. κοινωνικών επιστημών. Εξελέγη τρεις φορές στην περιφέρεια Αιτωλοακαρνανίας με το ΠΑΣΟΚ. Στη συνέχεια εξελέγη τέσσερις φορές στη Β΄ Αθηνών με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Κατάγεται από προσφυγική οικογένεια του Πόντου που εγκαταστάθηκε στο Ματσούκι Αιτωλοακαρνανίας. Εκεί γεννήθηκε το 1951.
Την περίοδο 1976-1981 διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στον αγώνα για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των τυφλών. Ως Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών προωθεί την ιδέα της ενοποίησης του αναπηρικού κινήματος. Το 1990 ιδρύει την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, με την οποία επιτέλους ενοποιείται το αναπηρικό κίνημα, και διατελεί πρώτος πρόεδρος μέχρι το 1993.
Από το 2012 μέχρι τον ανάληψης της κυβέρνησης το 2015 εκτελεί χρέη κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ. Ανέλαβε πρωτοβουλία για το κατοχικό δάνειο και τις γερμανικές αποζημιώσεις, με αποτέλεσμα να συγκροτηθεί η Διακομματική Επιτροπή για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων από την επόμενη Βουλή.
Επί θητείας του στο Υπουργείο Υγείας προωθήθηκαν θεσμικές παρεμβάσεις για την υγειονομική κάλυψη των ανασφαλίστων και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, ενώ καταργήθηκε η υποχρεωτική καταβολή εξέταστρου 5 ευρώ στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και σταμάτησε η αύξηση της συμμετοχής των ασθενών στα φάρμακα.
Επί υπουργίας του στο Υπ. Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης καθιερώθηκε η απλή αναλογική και το δικαίωμα ψήφου από την ηλικία των 17.
Από τη θέση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής θεσμοθέτησε πρώτη φορά την εισαγωγή στο Λιμενικό Σώμα με Πανελλήνιες Εξετάσεις.
Είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά.

About The Author
-

Η WebTv του eklogika.gr λειτουργεί ώς Video aggregator και αξιοποιεί api του youtube για να παρουσιάζει επιλεγμένα video (με σεβασμό στην δεοντολογία, την πηγή προέλευσης και τα πνευματικά δικαιώματα) στους αναγνώστες του eklogika.gr