Πώς μοιράζεται η πίτα στην ευρωβουλή

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (EPP) θα βρεθεί για ακόμη μία πενταετία στο τιμόνι της Ευρώπης.
Ακολουθούν οι σοσιαλιστές (S%D) και οι Φιλελεύθεροι του Γκι Φέρχοφστατ (ALDE).
Παρολαυτά, η ζημιά των αντιλαϊκών μέτρων και ο θυμός των ψηφοφόρων είναι εμφανής στις απώλειες που καταγράφει κάθε ευρωομάδα.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αποθεώνεται. Είναι πεπεισμένος ότι θα είναι ο αντικαταστάτης του Ζοζέ μανουέλ Μπαρόζο: « Υποθέτω ότι θα επιλεγώ, γιατί το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα νίκησε ξεκάθαρα. Πρέπει να διαπραγματευτώ με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις για την οργάνωση της πλειοψηφίας ».

Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λισαβόνας, ο επόμενος πρόεδρος της Κομισιόν εκλέγεται με βάση τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών. Όμως, δεν είναι δεσμευτικό. Αυτή τη λεπτομέρεια φαίνεται να θέλει να « εκμεταλλευτεί » ο σοσιαλιστής υποψήφιος, Μάρτιν Σουλτς.

« Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα χάνει 60 έδρες στο κοινοβούλιο. Είναι βέβαιο επίσης, πως χωρίς συμφωνία με σοσιαλδημοκρατική ομάδα, είναι αδύνατη η πλειοψηφία », δήλωσε ο Σουλτς.

Βέβαια, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μπορεί εν τέλει να μην είναι κανένας από τους υποψήφιους. Αντιθέτως, υπάρχει η ευελιξία να επιλεγεί τρίτο πρόσωπο για το τιμόνι της Κομισιόν.

euronews (στα ελληνικά)

Δημοσιεύτηκε στις 25 Μαΐ 2014

About The Author
-

Η WebTv του eklogika.gr λειτουργεί ώς Video aggregator και αξιοποιεί api του youtube για να παρουσιάζει επιλεγμένα video (με σεβασμό στην δεοντολογία, την πηγή προέλευσης και τα πνευματικά δικαιώματα) στους αναγνώστες του eklogika.gr

Blue Captcha Image Refresh

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>