Πολίτες της Ευρώπης- «Ρεπόρτερς χωρίς αφεντικά» | 24/10/18 | ΕΡΤ

Subscribe στην ΕΡΤ: https://goo.gl/5UMgNE
Είναι το όνειρο πολλών δημοσιογράφων, αλλά είναι λίγοι εκείνοι που το τολμούν. Να μπορούν δηλαδή να ασκούν το επάγγελμά τους χωρίς δεσμεύσεις από κάποιους επιχειρηματίες-αφεντικά και χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να σέβονται τις υποχρεώσεις, που επιβάλλει συνήθως η εξάρτηση των Μέσων τους από τη διαφήμιση, ως κύρια πηγή εσόδων. Τα τελευταία χρόνια σε ολόκληρη την Ευρώπη το διαδίκτυο έχει δώσει μια πλατφόρμα, που επιτρέπει σε ομάδες θαρραλέων νέων «Ρεπόρτερς χωρίς αφεντικά» να τολμήσουν ένα τέτοιο εγχείρημα.

Κάτι που εκτός από τις οικονομικές δυσκολίες της εκκίνησης και τις προσπάθειες να κερδηθεί η εμπιστοσύνη των αναγνωστών, οι οποίοι βομβαρδίζονται καθημερινά από τα fake news που πλημμυρίζουν το διαδίκτυο, αποδεικνύεται συχνά και επικίνδυνο, όπως απέδειξαν οι στυγερές δολοφονίες των ερευνητών-δημοσιογράφων Γιαν Κούτσιακ στη Σλοβακία και Ντάφνε Καρουάνα Γκαλίθια στη Μάλτα.

Ο Κώστας Αργυρός βρέθηκε στα γραφεία τέτοιων νέων ανεξάρτητων ιντερνετικών Μέσων στη Σλοβακία, την Αυστρία, τη Γερμανία, τη Μάλτα, την Αγγλία και την Ιταλία. Και, συζητώντας με «Ρεπόρτερς χωρίς αφεντικά», με αρθρογράφους και αναλυτές, διαπίστωσαν ότι πολλά απ’ αυτά τα επιχειρήματα αποδεικνύονται βιώσιμα και λειτουργικά, παρά τις όποιες αρχικές δυσκολίες. Αρκεί οι δημοσιογράφοι να δείξουν από την αρχή στους αναγνώστες ότι τους σέβονται και προσπαθούν να τους δώσουν πληροφορίες, που δεν θα περιορίζονται στην επιφάνεια των πραγμάτων, αλλά θα αναλύουν, θα εξειδικεύουν και θα διαφωτίζουν άγνωστες πτυχές των γεγονότων.

Επίσης, στην εκπομπή εξετάζονται και άλλες πλευρές αυτής της εξέλιξης, όπως για παράδειγμα το ερώτημα τι γίνεται με τους πολίτες εκείνους, οι οποίοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν για την ποιοτική ενημέρωση.

Σκηνοθεσία: Πάνος Κακαβιάς
Σενάριο: Κώστας Αργυρός
Διεύθυνση φωτογραφίας: Κωνσταντίνος Τάγκας
Παρουσίαση: Κώστας Αργυρός

Official Site: http://www.ert.gr/
Facebook: https://www.facebook.com/ERTsocial/
Twitter: https://twitter.com/ErtSocial
Instagram: https://www.instagram.com/ertsocial/

About The Author
-

Η WebTv του eklogika.gr λειτουργεί ώς Video aggregator και αξιοποιεί api του youtube για να παρουσιάζει επιλεγμένα video (με σεβασμό στην δεοντολογία, την πηγή προέλευσης και τα πνευματικά δικαιώματα) στους αναγνώστες του eklogika.gr

Blue Captcha Image Refresh

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>