Προσωπικά- «Επτά χρόνια μετά την Επανάσταση των Γιασεμιών» -Αποστολή στην Τυνησία (4 Φεβ 2018) | ΕΡΤ

Subscribe στην ΕΡΤ: https://goo.gl/5UMgNE
“Με αφορμή τη συμπλήρωση επτά χρόνων από την «Επανάσταση των Γιασεμιών», η Έλενα Κατρίτση επισκέπτεται την Τυνησία σε μια σημαντική δημοσιογραφική αποστολή που παρουσιάζεται στην εκπομπή «Προσωπικά».

Με σύνθημα η «δουλειά είναι δικαίωμα», τον Ιανουάριο του 2011 χιλιάδες Τυνήσιοι ξεχύθηκαν στους δρόμους. Τίποτα δεν ήταν ικανό να σταματήσει την οργή του κόσμου! Η «Επανάσταση των Γιασεμιών» είχε μόλις ξεκινήσει. Το κύμα των εξεγέρσεων παρέσυρε τη μία μετά την άλλη, τις χώρες του αραβικού κόσμου. Η «Αραβική Άνοιξη», όπως ονομάστηκε, ήταν η άνοιξη που οι λαοί προσδοκούσαν να φέρουν στη ζωή τους! Μια άνοιξη, που τελικά δεν ήρθε ποτέ!

Επτά χρόνια μετά, η Έλενα Κατρίτση με το φακό της εκπομπής «Προσωπικά», κατέγραψε την πολιτική, οικονομική και κοινωνική κατάσταση της Tυνησίας, όπως έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια. Με αφορμή την επέτειο της πτώσης του δικτάτορα Μπεν Αλί, στις 14 Ιανουαρίου του 2018, για άλλη μία φορά ο κόσμος βγήκε στους δρόμους, διαδηλώνοντας ενάντια στη φτώχεια και την ανεργία, που συνεχίζει να μαστίζει το λαό.

Από το 2011 μέχρι σήμερα, η χώρα έχει αλλάξει επτά κυβερνήσεις, γεγονός που αποτελεί ένδειξη, ότι η Τυνησία αναζητεί ακόμη το δρόμο της. Η οικονομία της βρίσκεται σε δεινή κατάσταση. Τα μέτρα λιτότητας που ψήφισε η βουλή και οι αυξήσεις των φόρων, προστεθήκαν στην υψηλή ανεργία, ενώ η αγοραστική δύναμη των Τυνήσιων μειώθηκε περισσότερο, εξαιτίας των συνέχων υποτιμήσεων του δηναρίου.

Οι ειδικοί σε θέματα τρομοκρατίας, κατατάσσουν την Τυνησία σε μία από τις πλέον πληγείσες χώρες, σε σχέση με τη συμμετοχή υπηκόων της, σε τζιχαντιστικές οργανώσεις. Σε πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις που έγιναν στην Ευρώπη, οι δράστες είχαν γεννηθεί ή είχαν καταγωγή από την Τυνησία.

Στην εκπομπή μιλούν o υπουργός Εξωτερικών της Τυνησίας, Khemaies Jhinaoui, η βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Νidaa Tounes, Bochra Belhaj Hmida, η πρέσβης της Ελλάδας στην Τυνησία, Θηρεσία-Παρασκευή Αγγελάτου, καθώς και Έλληνες που έζησαν τις ημέρες της «Επανάστασης των Γιασεμιών».

Σκηνοθεσία: Μιχάλης Ασθενίδης
Αρχισυνταξία: Έλενα Κατρίτση
Σύνταξη-ρεπορτάζ-έρευνα: Θεοδώρα Κωνσταντοπούλου
Εκτέλεση Παραγωγής: WHITE WOLVES

Παρουσίαση: Έλενα Κατρίτση

Official Site: http://www.ert.gr/
Facebook: https://www.facebook.com/ERTsocial/
Twitter: https://twitter.com/ErtSocial
Instagram: https://www.instagram.com/ertsocial/

About The Author
-

Η WebTv του eklogika.gr λειτουργεί ώς Video aggregator και αξιοποιεί api του youtube για να παρουσιάζει επιλεγμένα video (με σεβασμό στην δεοντολογία, την πηγή προέλευσης και τα πνευματικά δικαιώματα) στους αναγνώστες του eklogika.gr

Blue Captcha Image Refresh

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>