Προσωπικά- «Οι Έλληνες της Βιέννης. 220 χρόνια από το θάνατο του Ρήγα Βελεστινλή» (25 Μαρτ 18) | ΕΡΤ

Subscribe στην ΕΡΤ: https://goo.gl/5UMgNE
Με αφορμή τη συμπλήρωση 220 χρόνων από τον μαρτυρικό θάνατο του Ρήγα Βελεστινλή, η Έλενα Κατρίτση επισκέπτεται την παλιά ελληνική συνοικία της Βιέννης, εκεί όπου στα τυπογραφεία των αδελφών Μαρκίδων Πούλιου, τυπώθηκε η «Χάρτα του Ρήγα» και ο «Θούριος».

Στο κέντρο της πόλης, λίγο πιο κάτω από τον καθεδρικό ναό του Αγίου Στεφάνου βρίσκεται η Griechengasse, η «Οδός Ελλήνων». Από τις αρχές του 18ου αιώνα οι Έλληνες έμποροι και λόγιοι που έφθασαν εδώ, έκαναν την πόλη κέντρο των εμπορικών τους δραστηριοτήτων, αλλά και τον Ι.Ν του Αγίου Γεωργίου επίκεντρο του Νεοελληνικού Διαφωτισμού. Μαζί με το ναό της Αγίας Τριάδας, αποτελούν την κύρια μαρτυρία της ένδοξης παρουσίας του Ελληνισμού στη Βιέννη. Το 1801 ιδρύθηκε η Ελληνική Εθνική Σχολή Βιέννης, που αποτελεί το πιο παλιό ελληνικό σχολείο του παροικιακού Ελληνισμού στην Ευρώπη. Στην πόλη της Βιέννης βρίσκονται σημαντικά κτήρια, τα οποία χτίστηκαν με χρήματα επιφανών Ελλήνων, όπως του βαρόνου Σίνα και του Νικόλαου Δούμπα.

Ο ξεριζωμός των Ποντίων μπορεί να τους οδήγησε μακριά από την πατρίδα τους, όμως ποτέ δεν έχασαν το κουράγιο τους. Κατάφεραν μέσα από δυσκολίες και αντιξοότητες, να επιβιώσουν και να διακριθούν. Ο Σύλλογος Ποντίων Βιέννης «Ο Βρακάς», διδάσκει σε αυστριακούς πολίτες τους ποντιακούς χορούς και έχει ως κύριο μέλημα να μάθει όλος ο κόσμος, την ιστορία της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Σκηνοθεσία: Μιχάλης Ασθενίδης
Αρχισυνταξία: Έλενα Κατρίτση
Δημοσιογραφική επιμέλεια: Θεοδώρα Κωνσταντοπούλου
Εκτέλεση Παραγωγής: WHITE WOLVES

Παρουσίαση: Έλενα Κατρίτση

Official Site: http://www.ert.gr/
Facebook: https://www.facebook.com/ERTsocial/
Twitter: https://twitter.com/ErtSocial
Instagram: https://www.instagram.com/ertsocial/

About The Author
-

Η WebTv του eklogika.gr λειτουργεί ώς Video aggregator και αξιοποιεί api του youtube για να παρουσιάζει επιλεγμένα video (με σεβασμό στην δεοντολογία, την πηγή προέλευσης και τα πνευματικά δικαιώματα) στους αναγνώστες του eklogika.gr