Οι συνέπειες των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Μετά από εβδομάδες καθυστερήσεων οι χώρες μέλη της Ε.Ε. κατέληξαν σε συμφωνία για την επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Μόσχας. Στο στόχαστρο έχει μπει ο πυρήνας της ρωσικής οικονομίας, ανεβάζοντας την αντιπαράθεση Μόσχας – Δύσης σε νέο επίπεδο.

Οι κρατικές ρωσικές τράπεζες απαγορεύεται να αναζητούν χρηματοδότηση στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές, μέτρο που αναμένεται να αυξήσει το κόστος δανεισμού τους, κάτι που θα έχει αντανάκλαση σε όλους τους τομείς της ρωσικής οικονομίας.

Σε αμυντικό επίπεδο, απαγορεύεται η πώληση όπλων, ευαίσθητων τεχνολογιών του ενεργειακού τομέα και προϊόντων διπλής χρήσης, πολιτικής και στρατιωτικής.

Οι νέες κυρώσεις πάντως δεν συμπεριλαμβάνουν τον πολύ σημαντικό τομέα του φυσικού αερίου, λόγω της ανάγκης να διατηρηθεί η ενεργειακή ασφάλεια της Ε.Ε.

Η ρωσική οικονομία παρουσιάζει σημάδια στασιμότητας. Σύμφωνα με το ΔΝΤ το ΑΕΠ για το 2014 θα αυξηθεί κατά 0,2%, ενώ η φυγή κεφαλαίων για το 2014 βρίσκεται ήδη στα 52 δισεκατομμύρια ευρώ.

Δημοσιεύτηκε στις 30 Ιουλίου 2014

naftemporiki.gr

About The Author
-

Η WebTv του eklogika.gr λειτουργεί ώς Video aggregator και αξιοποιεί api του youtube για να παρουσιάζει επιλεγμένα video (με σεβασμό στην δεοντολογία, την πηγή προέλευσης και τα πνευματικά δικαιώματα) στους αναγνώστες του eklogika.gr

Blue Captcha Image Refresh

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>