Τα έντυπα για να διεκδικήσουν πίσω αναδρομικά 13ο και 14ο μισθό | 22/10/2018 | ΕΡΤ

Subscribe στην ΕΡΤ: https://goo.gl/5UMgNE
Ο κύριος Κώστας Τσουκαλάς, εργατολόγος, παρουσίασε στην εκπομπή Πρώτη Είδηση τις αιτήσεις που μπορούν να καταθέσουν οι συνταξιούχοι για να διεκδικήσουν τα αναδρομικά 13ου και 14ου μισθού.

«Η αίτηση αυτή μπορεί να γίνει είτε αφορά τους εν ενεργεία είτε αφορά τους συνταξιούχους».
«Έχουμε δύο διαφορετικά θέματα, τις αποφάσεις των εν ενεργεία για την τελευταία διετία όπου διεκδικούνε δώρα και επιδόματα και έχουμε και τις περικοπές συντάξεων, δώρων και επιδομάτων, συν τις περικοπές του νόμου 40/93 που αφορούσαν πάνω από 1000 ευρώ άθροισμα κύριας και επικουρικής και του 40/51 του 2012, πάνω από 1.300 ευρώ στην κύρια σύνταξη ήταν η περικοπή 12%».
«Αυτές οι περικοπές που έχουν κριθεί αντισυνταγματικές, έχουν βγει αποφάσεις. Το ΣΤΕ είπε συγκεκριμένα πράγματα, το πρωτοδικείο είπε διαφορετικά, ακόμα πιο πλούσια για τους συνταξιούχους».
«Εκεί λοιπόν τι κάνουμε, όποιος θέλει να διεκδικήσει τα χρήματα άμεσα καταθέτει αγωγές. Όποιος όμως θέλει να μη μπει στα έξοδα και να διακόψει την παραγραφή του δικαιώματός του, ώστε να μπορέσει στο μέλλον είτε αν τελεσιδικήσει η απόφαση και έρθει η κυβέρνηση να πει θα δώσω τα λεφτά, είτε και να μην τα δώσει, να μπορεί στο μέλλον να ασκήσει δικαίωμα άσκησης αγωγής αν έχει τελεσιδικήσει η υπόθεση, αν είναι δεδομένο ότι θα δικαιωθεί, εκεί πάει και κάνει μια αίτηση προς το ΕΤΕΑΕΠ ή το ΕΦΚΑ».
«Ο καθένας πηγαίνει στον φορέα που του έχει εκδώσει τη σύνταξη. Όλοι πια λέγονται ΕΦΚΑ. Ένας συνταξιούχος δικηγόρος ανήκει στο ταμείο νομικών. Θα κάνει την αίτηση στο ταμείο νομικών που σήμερα λέγεται ΕΦΚΑ».
«Αν είχε διαδοχική ασφάλιση ΙΚΑ και ΤΕΒΕ αλλά μου την απένειμε ο ΙΚΑ που ήταν ο τελευταίος φορέας, αυτός είναι ο φορέας, σε αυτόν υποβάλω την αίτησή μου».
«Αυτοί οι νόμοι ισχύουν για τους συνταξιούχους πριν το Μάϊο του 1996 τους παλιούς, ισχύουν μέχρι τέλος του έτους.

Από 1η Ιανουαρίου του 2019 θα ισχύει ο νόμος 43/87 με τον επανυπολογισμό. Ενανυπολογισμός θα γίνει είτε μειωθούν είτε δεν μειωθούν οι συντάξεις».

«Επειδή το 2018 τελειώνει η διαδικασία. Οι περικοπές που είναι παράνομες, κρατούνται έως το 2018. Το 2019 δεν θα υπάρχουν πλέον. Άρα τυπικά εφόσον το δικαστήριο έκρινε για τους συνταξιούχους πενταετή παραγραφή, αν κάποιος έκανε αγωγή το 2018 θα ζητούσε 5 χρόνια πίσω, αν δεν θέλει να κάνει αγωγή και κάνει αυτή την αίτηση τι κερδίζει. Διακόπτει την παραγραφή και μπορεί να κάνει το 21 την αγωγή. Έχει καταφέρει να διακόψει την παραγραφή».
«Είναι σημαντική για όποιον δεν θέλει να κάνει αγωγή και θέλει να περιμένει να τελεσιδικήσει η υπόθεση, να δει την εξέλιξη».
«Δεν έχει ποσά η αίτηση μέσα, είναι γενική για όλους».
«Το γενικό πρωτοδικείο έκρινε ότι βάση του αναγκαστικού νόμου ειδικά για φορείς κοινωνικής ασφάλισης η παραγραφή είναι πενταετής, ενώ ο γενικός κανόνας είναι όταν έχω απέναντί μου νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου είναι διετής».
«Στους εν ενεργεία είναι διετής η παραγραφή».
«Για το δημόσιο έχουμε μόνο πρωτόδικες αποφάσεις, δεν έχουμε απόφαση ανωτέρου δικαστηρίου»
«Των συνταξιούχων πατάει και σε μια απόφαση του ΣΤΕ. Των ενεργεία πατάει μόνο σε πρωτόδικες αποφάσεις που έχουν βγει και θετικές και κάποιες απορριπτικές. Είναι κάτι που θα κριθεί στο μέλλον».
«Άρα εδώ κάνουν την αίτηση, διακόπτουν την παραγραφή και αν κάνουν την αίτηση φέτος, το κομμάτι 2016-2018 μπορούν να το ζητήσουν και πιο μετά αν δικαιωθούν».
«Αν εκκρεμεί ακόμα η υπόθεση το 2020 για παράδειγμα και δεν έχει κριθεί στα ανώτερα δικαστήρια, θα κάνουν και άλλη αίτηση που θα λένε θέλω και το κομμάτι 2019-2020. Γιατί έχουμε παραγραφή στη διετία όσων αφορά τους εν ενεργεία».
«Αυτή την αίτηση την καταθέτει ο καθένας, ο αντίδικός του. Αν είμαι υπάλληλος του Δήμου Χαλανδρίου θα πάω στο Δήμο Χαλανδρίου».
«Τα έντυπα υπάρχουν στο internet».

Official Site: http://www.ert.gr/
Facebook: https://www.facebook.com/ERTsocial/
Twitter: https://twitter.com/ErtSocial
Instagram: https://www.instagram.com/ertsocial/

About The Author
-

Η WebTv του eklogika.gr λειτουργεί ώς Video aggregator και αξιοποιεί api του youtube για να παρουσιάζει επιλεγμένα video (με σεβασμό στην δεοντολογία, την πηγή προέλευσης και τα πνευματικά δικαιώματα) στους αναγνώστες του eklogika.gr