Την επανάσταση του 1821 διδάσκει ο ….. Καραγκιόζης μέσα από τις παραστάσεις του Γιάννη Χατζή

«Ο θάνατος του στρατηγού Καραϊσκάκη», «Γραικός, Γενίτσαρος και Βενετσιάνος», «Ο Μάρκος Μπότσαρης», «Η σφαγή των Προξένων», «Το όνειρο του Οδυσσέα Ανδρούτσου», «Το κρυφό σχολείο», «40 παλικάρια από τη Λεβαδιά», «Η νίλα του Δράμαλη στα Δερβενάκια», είναι μερικά από τα ηρωικά έργα που έχει γράψει ο, επί 50 χρόνια καραγκιοζοπαίχτης από τη Θεσσαλονίκη, Γιάννης Χατζής.

“Πριν γράψω ένα ιστορικό έργο, κάνω έρευνα και προσπαθώ να μείνω πιστός στα γεγονότα. Βέβαια, η οπτική γωνία που βλέπει το “πανί” του καραγκιοζοπαίχτη τα ιστορικά γεγονότα, δεν είναι ενός ακαδημαϊκού ιστορικού, περισσότερο έχει την οπτική του απλού λαϊκού ανθρώπου, με ήρωα το παιδί του γείτονα ή το δικό του. Μ΄ αυτή τη λογική, ο ήρωας δεν στέκεται απόμακρα και ψηλά, τον βλέπουμε σαν έναν άνθρωπο που κλαίει, γελάει και μπορεί ακόμα και να φοβηθεί, αλλά τελικά κάνει αυτό που νομίζει ως χρέος” λέει, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ.Χατζής ο οποίος, εδώ και μισό αιώνα που ασχολείται με την παραδοσιακή αυτή τέχνη, έχει κατασκευάσει περισσότερες από 1500 φιγούρες, πολλές από τις οποίες έχουν εκτεθεί, έχει γράψει δεκάδες έργα και έχει διδάξει σε ειδικά σεμινάρια, Θέατρο Σκιών. AΠΕ-ΜΠΕ/Αγγελάκης Γ.

About The Author
-

Η WebTv του eklogika.gr λειτουργεί ώς Video aggregator και αξιοποιεί api του youtube για να παρουσιάζει επιλεγμένα video (με σεβασμό στην δεοντολογία, την πηγή προέλευσης και τα πνευματικά δικαιώματα) στους αναγνώστες του eklogika.gr