Το Αλάτι της Γης – «Αφιέρωμα στην ηπειρώτικη μουσική παράδοση» | ΕΡΤ

Subscribe στην ΕΡΤ: https://goo.gl/5UMgNE
Αφιέρωμα στην ηπειρώτικη μουσική παράδοση

Η εκπομπή «Το Αλάτι της Γης» είναι αφιερωμένη στην ηπειρώτικη μουσική παράδοση.
Στο πρώτο μέρος, ο Λάμπρος Λιάβας υποδέχεται στο Μουσείο Λαϊκών Οργάνων τον κορυφαίο δεξιοτέχνη του ηπειρώτικου λαϊκού κλαρίνου, τον Πετρο-λούκα Χαλκιά. Μαζί του ο αδελφός του Αχιλλέας, σπουδαίος δεξιοτέχνης στο ηπειρώτικο βιολί, καθώς και ο εγγονός του ο Πέτρος που έρχεται να συνεχίσει τη μακρά παράδοση της μουσικής οικογένειας των Χαλκιάδων εδώ και έξι γενιές!
Μιλούν για τη ζωή και την τέχνη τους, για το ρεπερτόριο και την τεχνική του ηπειρώτικου κλαρίνου, για τους παλιούς ονομαστούς οργανοπαίκτες, καθώς και για την ιδιαίτερη σχέση μουσικού και χορευτή στα πανηγύρια.
Στο δεύτερο μέρος της εκπομπής, η παρέα μεγαλώνει γύρω από τα τραπέζια, με κρασί, τραγούδι και χορό σ’ ένα ηπειρώτικο γλέντι. Μαζί με τον Πετρολούκα Χαλκιά και τους μουσικούς του, τραγουδούν ο Αντώνης Κυρίτσης και η Παγώνα Αθανασίου. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στην παλαιότατη παράδοση του ηπειρώτικου πολυφωνικού τραγουδιού, με αντιπροσωπευτικά δείγματα από την ομάδα «Χαονία» με την επιμέλεια του Αλέξανδρου Λαμπρίδη και του Αντώνη Έξαρχου.

Σκηνοθεσία: Γιάννης Μαράκης
Έρευνα: Λάμπρος Λιάβας
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Σοφία Σπυράτου
Παραγωγή: GV PRODUCTIONS

Παρουσίαση: Λάμπρος Λιάβας

Official Site: http://www.ert.gr/
Facebook: https://www.facebook.com/ERTsocial/
Twitter: https://twitter.com/ErtSocial
Instagram: https://www.instagram.com/ertsocial/

About The Author
-

Η WebTv του eklogika.gr λειτουργεί ώς Video aggregator και αξιοποιεί api του youtube για να παρουσιάζει επιλεγμένα video (με σεβασμό στην δεοντολογία, την πηγή προέλευσης και τα πνευματικά δικαιώματα) στους αναγνώστες του eklogika.gr

Blue Captcha Image Refresh

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>