Το Αλάτι της Γης – «Δωδεκανησιακό γλέντι, Λέρος – Τήλος» | ΕΡΤ

Subscribe στην ΕΡΤ: https://goo.gl/5UMgNE
«Δωδεκανησιακό γλέντι, Λέρος – Τήλος»

Η εκπομπή «Το Αλάτι της Γης» μας προσκαλεί σ’ ένα δυναμικό δωδεκανησιακό γλέντι, με τραγουδιστές, μουσικούς και χορευτές από τη Λέρο και την Τήλο.
Επιτραπέζιοι «χαβάδες», αυτοσχέδια «πεισματικά» δίστιχα, «ίσοι» χοροί, σούστες και συρτά, καρσιλαμάδες και ζεϊμπέκικα, χοροί σκωπτικοί, τοπικοί και ιδιότυποι, εκπροσωπούν ένα ρεπερτόριο πλούσιο και πολύμορφο. Επιβεβαιώνουν την «κομβική» θέση των Δωδεκανήσων στα πολιτισμικά-μουσικά δίκτυα επικοινωνίας ανάμεσα στη Μικρά Ασία και την Κρήτη, καθώς και το πέρασμα από το Ανατολικό και Κεντρικό Αιγαίο στην Κύπρο.
Από τη Λέρο ταξίδεψε ειδικά για την εκπομπή μια μεγάλη ομάδα, μέλη του «Κέντρου Πολιτισμού και Έρευνας Λέρου «H Άρτεμις», με την επιμέλεια του Αντώνη Νταλλαρή. Συμμετέχουν οι οργανοπαίκτες και τραγουδιστές: Σάββας Φυλακούρης (σαντούρι), Νικόλας Κουτούζος και Σάββας Γιαννούκας (βιολί), Γιώργος Δράκος (λαγούτο), Γιάννης Πλατής (τσαμπούνα), Αντώνης Νταλλαρής (λύρα) και Άννα Λίνδου (τραγούδι).
Ιδιαίτερη αναφορά στη χορευτική παράδοση του νησιού κάνει η ερευνήτρια και δασκάλα του χορού Ζαχαρούλα Χατζηκωνσταντίνου, ενώ ο Κωνσταντίνος Πάχος μιλά για τη μεγάλη προσφορά της τοπικής οικογένειας των Χατζηδάκηδων (Σταμάτης, Άννα, Αιμιλία και Δικαία Χατζηδάκη) που έκαναν γνωστά στο πανελλήνιο τραγούδια όπως το Θαλασσάκι, το Μες στου Αιγαίου τα νερά και τη Μπρατσέρα.
Τη μουσική παράδοση της Τήλου εκπροσωπεί ο τραγουδιστής Φίλιππος Λαρδόπουλος, με συνοδεία από τον εξαιρετικό δεξιοτέχνη λυράρη από τη Ρόδο Γιάννη Κλαδάκη και τον Γιάννη Λεντάκη στο λαγούτο. Για την παράδοση του νησιού και τα τοπικά γλέντια και πανηγύρια μιλάει ο Φώτης Νικητόπουλος.

Έρευνα – παρουσίαση εκπομπής: Λάμπρος Λιάβας
Σκηνοθεσία: Γιάννης Μαράκης
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Σοφία Σπυράτου
Παραγωγή: GV PRODUCTIONS

Official Site: http://www.ert.gr/
Facebook: https://www.facebook.com/ERTsocial/
Twitter: https://twitter.com/ErtSocial
Instagram: https://www.instagram.com/ertsocial/

About The Author
-

Η WebTv του eklogika.gr λειτουργεί ώς Video aggregator και αξιοποιεί api του youtube για να παρουσιάζει επιλεγμένα video (με σεβασμό στην δεοντολογία, την πηγή προέλευσης και τα πνευματικά δικαιώματα) στους αναγνώστες του eklogika.gr

Blue Captcha Image Refresh

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>