Το Αλάτι της Γης – «ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΣΙΔΕΡΗΣ, Η ΘΡΥΛΙΚΗ ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ» | ΕΡΤ

Subscribe στην ΕΡΤ: https://goo.gl/5UMgNE
«ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΣΙΔΕΡΗΣ, Η ΘΡΥΛΙΚΗ ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ»

Το «Αλάτι της Γης» ταξιδεύει στη Σαλαμίνα, τιμώντας τη μνήμη και την προσφορά του κορυφαίου βάρδου του ελληνικού δημοτικού τραγουδιού, του Γιώργου Παπασιδέρη.

Ο Παπασιδέρης (1902-1977) δημιούργησε ολόκληρη «σχολή», αφήνοντας παρακαταθήκη τις «κλασικές» ερμηνείες του, ενώ διέσωσε παράλληλα ένα μεγάλο όγκο του παραδοσιακού ρεπερτορίου. Από το 1928, όταν έκανε τις πρώτες του ηχογραφήσεις, υπηρέτησε τη μουσική μας παράδοση για περίπου μισόν αιώνα, σε μιαν εποχή κρίσιμη και μεταβατική, όπου το δημοτικό τραγούδι άρχισε να μετακινείται από τα χωριά στα αστικά κέντρα, από το γλέντι στην τυποποίηση του δίσκου και του ραδιοφώνου. Γέννημα και θρέμμα της Σαλαμίνας, έφερε πάντοτε με περηφάνια το παρατσούκλι «ο Κουλουριώτης». Αγάπησε και τίμησε την ιδιαίτερη πατρίδα του, συμμετέχοντας στα τοπικά γλέντια και τα πανηγύρια, ενώ μύησε γενιές ολόκληρες στο ύφος και το ήθος της λαϊκής παράδοσης. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι οι συμπατριώτες του εξακολουθούν να τον τιμούν και να μνημονεύουν την προσωπικότητα και το έργο του. Ελάτε λοιπόν μαζί με το «Αλάτι της Γης» στη Σαλαμίνα, όπου συναντάμε την οικογένεια και τους φίλους του Παπασιδέρη. Συμμετέχουμε σ’ ένα δυναμικό γλέντι, παρέα με μιαν ομάδα από εξαιρετικούς τραγουδιστές και οργανοπαίκτες, καθώς και τα νιάτα της Σαλαμίνας, μέλη του δραστήριου τοπικού Λυκείου των Ελληνίδων.

Μουσική επιμέλεια: Γιώργος Κωτσίνης. Συμμετέχουν οι τραγουδιστές: Βασίλης Σερμπέζης, Άρης Ντίνας, Ελένη Χρήστου και ο πρωτοψάλτης Γιώργος Χατζηχρόνογλου. Παίζουν οι μουσικοί: Γιώργος Κωτσίνης: κλαρίνο, Γιώργος Μαρινάκης: βιολί, Μανώλης Κόττορος: βιολί, Θωμάς Κωνσταντίνου: λαγούτο, Βασίλης Τριάντης: λαγούτο, Κλέαρχος Κορκόβελος: τσίμπαλο και Μιχάλης Μπακάλης: κρουστά.

Ελάτε να μοιραστούμε ένα ξεχωριστό «Αλάτι της Γης», με τα τραγούδια και τους χορούς του Γιώργου Παπασιδέρη.
Σκηνοθεσία: Νικόλας Δημητρόπουλος
Έρευνα – κείμενα: Λάμπρος Λιάβας
Εκτελεστής παραγωγός: Μανώλης Φιλαΐτης
Παραγωγή: FOSS

Παρουσίαση: Λάμπρος Λιάβας

Official Site: http://www.ert.gr/
Facebook: https://www.facebook.com/ERTsocial/
Twitter: https://twitter.com/ErtSocial
Instagram: https://www.instagram.com/ertsocial/

About The Author
-

Η WebTv του eklogika.gr λειτουργεί ώς Video aggregator και αξιοποιεί api του youtube για να παρουσιάζει επιλεγμένα video (με σεβασμό στην δεοντολογία, την πηγή προέλευσης και τα πνευματικά δικαιώματα) στους αναγνώστες του eklogika.gr