Το Αλάτι της Γης – «Η «ΑΛΛΗ» ΡΟΔΟΣ!..» | ΕΡΤ

Subscribe στην ΕΡΤ: https://goo.gl/5UMgNE
«Η «ΑΛΛΗ» ΡΟΔΟΣ!..»

Ο Λάμπρος Λιάβας και το σημερινό «Αλάτι της Γης» μας ταξιδεύουν στο μεγαλύτερο από τα Δωδεκάνησα, στη Ρόδο.

Νησί του Ήλιου και των Ιπποτών, προικισμένη με σπάνιες φυσικές ομορφιές, με ιστορία μακραίωνη και πλούσια παράδοση, η Ρόδος γνώρισε από νωρίς την εισβολή του μαζικού τουρισμού, με τις θετικές αλλά και τις αρνητικές επιπτώσεις. Όμως, παρά την τυποποίηση και τις αλλοιώσεις που φέρνει η τουριστική εισβολή, στην ενδοχώρα επιβιώνει μια «άλλη» Ρόδος που «αντιστέκεται κι επιμένει». Στα τοπικά γλέντια και στα πανηγύρια, στη λαϊκή τέχνη, στα έθιμα και τις παραδόσεις, στη ντοπιολαλιά που διακρίνεται για την ιδιαίτερη μουσικότητα (κατάλοιπο της αρχαίας ελληνικής γλώσσας).

Αυτή την «άλλη» Ρόδο, πίσω από τη βιτρίνα, θα αναζητήσουμε στη σημερινή μας εκπομπή. Οδηγοί μας δυο εξαιρετικοί εκπρόσωποι της μουσικής παράδοσης του νησιού: ο λυράρης και τραγουδιστής Γιάννης Κλαδάκης και η τραγουδίστρια Χριστίνα Κόζα. Θα τους συναντήσουμε, μαζί μια μεγάλη μουσική και χορευτική παρέα, σε δύο από τα ομορφότερα χωριά της Ρόδου, στο Ασκληπειό και στον Αρχάγγελο.

Συμμετέχουν οι μουσικοί: Γιάννης Λεντάκης, Γιώργος Παπουράς (λαούτο), Γιώργος Χατζημανώλης (βιολί) και Φώτης Ελιάμος (σαντούρι). Χορεύουν μέλη από τον «Μορφωτικό & Εξωραϊστικό Σύλλογο Ασκληπιείου» (πρόεδρος: Μαρία Νικ. Παπαβασιλείου, δάσκαλος χορού: Βασίλης Ορφανός), από το Λύκειο των Ελληνίδων Ρόδου «Εργάνη Αθηνά» (πρόεδρος: Χρυσούλα Παρασκευά, καλ. διευθυντής: Χρήστος Θεολόγος, δάσκαλος χορού: Στέφανος Κυριαζάκος) και από τον Σύλλογο Πολιτισμού & Περιβάλλοντος Αφάντου «Παναγιά Καθολική» (πρόεδρος: Σταμάτης Παπανικολάου, δάσκαλος χορού: Θόδωρος Ανδρουλάκης).

Σκηνοθεσία – Εκτελεστής παραγωγός: Μανώλης Φιλαϊτης
Εκτέλεση παραγωγής: Foss On Air.
Έρευνα-Κείμενα: Λάμπρος Λιάβας

Παρουσίαση: Λάμπρος Λιάβας

Official Site: http://www.ert.gr/
Facebook: https://www.facebook.com/ERTsocial/
Twitter: https://twitter.com/ErtSocial
Instagram: https://www.instagram.com/ertsocial/

About The Author
-

Η WebTv του eklogika.gr λειτουργεί ώς Video aggregator και αξιοποιεί api του youtube για να παρουσιάζει επιλεγμένα video (με σεβασμό στην δεοντολογία, την πηγή προέλευσης και τα πνευματικά δικαιώματα) στους αναγνώστες του eklogika.gr

Blue Captcha Image Refresh

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>