Το Αλάτι της Γης – «Ηρθ’ η Λαμπρή και η Πασχαλιά!…» | ΕΡΤ

Subscribe στην ΕΡΤ: https://goo.gl/5UMgNE
«Ηρθ’ η Λαμπρή και η Πασχαλιά!…»

Το «Αλάτι της Γης», η αγαπημένη σειρά εκπομπών για την ελληνική μουσική παράδοση, με την επιμέλεια του Λάμπρου Λιάβα, επιστρέφει μ’ έναν κύκλο 13 νέων επεισοδίων. Κύριος στόχος παραμένει πάντοτε το να καταγράφονται τα παραδοσιακά τραγούδια και οι χοροί, τα μουσικά όργανα και οι σημαντικότεροι δεξιοτέχνες, σε συνδυασμό με τα έθιμα, τη γαστρονομία και γενικότερα τον τοπικό πολιτισμό. Η εκπομπή είναι ανανεωμένη, τα γυρίσματα γίνονται εκτός πλατό και η κινηματογράφηση υιοθετεί κανόνες της σύγχρονης οπτικοακουστικής γλώσσας.
Ο εθνομουσικολόγος και καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Λάμπρος Λιάβας, παρουσιάζει τον πλούτο, την ποικιλία και την εκφραστικότητα της μουσικής μας κληρονομιάς,μέσα από τα τοπικά μουσικά ιδιώματα αλλά και τη σύγχρονη δυναμική στο αστικό περιβάλλον της μεγάλης πόλης.

Το «Αλάτι της Γης», μας προσκαλεί σ’ ένα δυναμικό πασχαλινό γλέντι με γιορταστικά τραγούδια και χορούς απ’ όλη την Ελλάδα. Μέσα στην ανοιξιάτικη ελληνική φύση που ξαναγεννιέται μαζί με την Ανάσταση, σ’ έναν κατάφυτο ελαιώνα, ο Λάμπρος Λιάβας υποδέχεται μια μεγάλη παρέα με περισσότερους από 100 τραγουδιστές, μουσικούς και χορευτές!
Ένα πανόραμα της ελληνικής Πασχαλιάς! Τα αρνιά και τα κοκορέτσια γυρίζουν στη σούβλα, τα κόκκινα αυγά, τα κουλούρια και τα τσουρέκια στολίζουν τα τραπέζια, ενώ τα γιορταστικά τραγούδια και οι χοροί μας ταξιδεύουν σε όλες τις περιοχές όπου οι κοινότητες ξανασμίγουν τιμώντας πανηγυρικά το Πάσχα των Ελλήνων!
Ο δάσκαλος και ερευνητής του ελληνικού χορού Βασίλης Καρφής αναφέρεται στα έθιμα, τις τελετουργίες και τα χορευτικά δρώμενα των ημερών όπου πρωτοστατούν οι γυναίκες, ενώ οι μουσικοί Ηλίας Πλαστήρας και Φραγκίσκος Τζιωτάκης μιλούν αντίστοιχα για το Πάσχα στην Ήπειρο και την Κύθνο.
Τραγουδούν οι: Ηλίας Πλαστήρας, Δημήτρης Κωνσταντής, Μαρία Ζιάκα, Μαριάνθη Λιουδάκη και Ηλίας Αβραμίδης.

Συμμετέχουν οι μουσικοί: Αλέξανδρος Αρκαδόπουλος (κλαρίνο), Ηλίας Πλαστήρας (κλαρίνο), Γιώργος Γκόγκος (βιολί), Δημήτρης Κωνσταντής (λαγούτο), Διονύσης Ζώης (ντέφι), Στέλλα Βαλάσση (σαντούρι), Γιώργος Μαρινάκης (βιολί), Νίκος Μέρμηγκας (λαγούτο), Βασίλης Γραμματικός (γκάιντα), Μανούσος Κλαπάκης (κρουστά), Ηλίας Αβραμίδης (ποντιακή λύρα), Περικλής Κατσώτης (νταούλι), Χριστόφορος Κοσμίδης (αγγείον), Φραγκίσκος Τζιωτάκης (τσαμπούνα), Θάνος Σαμπάνης (κορνέτα) και Τάσος Αθανασιάς (ακορντεόν).
Χορεύουν και τραγουδούν μέλη του Λαογραφικού Χορευτικού Ομίλου «Χοροπαιδεία», με την επιμέλεια του Βασίλη Καρφή.

Σκηνοθέτης: Νικόλας Δημητρόπουλος
Έρευνα: Λάμπρος Λιάβας
Εκτελεστής παραγωγός: Μανώλης Φιλαΐτης
Παραγωγή: FOSS

Official Site: http://www.ert.gr/
Facebook: https://www.facebook.com/ERTsocial/
Twitter: https://twitter.com/ErtSocial
Instagram: https://www.instagram.com/ertsocial/

About The Author
-

Η WebTv του eklogika.gr λειτουργεί ώς Video aggregator και αξιοποιεί api του youtube για να παρουσιάζει επιλεγμένα video (με σεβασμό στην δεοντολογία, την πηγή προέλευσης και τα πνευματικά δικαιώματα) στους αναγνώστες του eklogika.gr

Blue Captcha Image Refresh

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>