Το Αλάτι της Γης – «Νίκος Φιλιππίδης – Κονιτσιώτικο Γλέντι» | ΕΡΤ

Subscribe στην ΕΡΤ: https://goo.gl/5UMgNE
«Νίκος Φιλιππίδης – Κονιτσιώτικο Γλέντι»

Έρευνα – παρουσίαση εκπομπής: Λάμπρος Λιάβας

Η εκπομπή «Το Αλάτι της Γης» υποδέχεται τον Νίκο Φιλιππίδη, κορυφαίο δεξιοτέχνη στο λαϊκό κλαρίνο και μας προσκαλεί σ’ ένα δυναμικό λαϊκό γλέντι με σκοπούς, τραγούδια και χορούς από την ιδιαίτερη πατρίδα του, την Κόνιτσα.
Γόνος μεγάλης οικογένειας της περιοχής, ο Νίκος Φιλιππίδης ανακαλεί μνήμες και αισθήσεις από την παιδική του ηλικία όταν ξεκίνησε να παίζει στα πανηγύρια και στα γλέντια δίπλα στον πατέρα του.
Μαζί και ο αδελφός του, ο Κώστας Φιλιππίδης, εξαιρετικός τραγουδιστής με το τοπικό ύφος και δεξιοτέχνης στο λαγούτο.
Στην παρέα συμμετέχει και ο 84χρονος Μιχάλης Πανουσάκος, κορυφαίος θεματοφύλακας της Κονιτσιώτικης παράδοσης στο κλαρίνο, μαζί με τον Παύλο Χαλκιά στο λαγούτο, εκπρόσωπο της άλλης μεγάλης μουσικής οικογένειας της Κόνιτσας.
Επίσης συμμετέχουν: ο Θανάσης Χριστόπουλος στο ακορντεόν, ο Λάμπρος Τζόκας στο βιολί, ο Γιώργος Μαρινάκης στο βιολί και ο Παύλος Νάκος στο ντέφι.
Μια μεγάλη ομάδα γλεντιστάδων από τα χωριά της Κόνιτσας δίνει το στίγμα και το ήθος του τοπικού ρεπερτορίου: μοιρολόγια, τραγούδια της ξενιτιάς, σκοποί του γάμου και ιδιαίτεροι χοροί όπως το καραπατάκι, το μπεράτι, τσάμικα, συρτά, συγκαθιστά και γκάιντες.

Έρευνα – παρουσίαση εκπομπής: Λάμπρος Λιάβας
Σκηνοθεσία: Γιάννης Μαράκης
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Σοφία Σπυράτου
Παραγωγή: GV PRODUCTIONS

Official Site: http://www.ert.gr/
Facebook: https://www.facebook.com/ERTsocial/
Twitter: https://twitter.com/ErtSocial
Instagram: https://www.instagram.com/ertsocial/

About The Author
-

Η WebTv του eklogika.gr λειτουργεί ώς Video aggregator και αξιοποιεί api του youtube για να παρουσιάζει επιλεγμένα video (με σεβασμό στην δεοντολογία, την πηγή προέλευσης και τα πνευματικά δικαιώματα) στους αναγνώστες του eklogika.gr

Blue Captcha Image Refresh

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>