Το Αλάτι της Γης«(Του Κυριάκου η δοξαριά!…) Ο Κυριάκος Γκουβέντας και η τέχνη στο λαϊκό βιολί» | ΕΡΤ

Subscribe στην ΕΡΤ: https://goo.gl/5UMgNE
Επεισόδιο: «(Του Κυριάκου η δοξαριά!…) Ο Κυριάκος Γκουβέντας και η τέχνη στο λαϊκό βιολί»

Το «Αλάτι της Γης», η αγαπημένη σειρά εκπομπών για την ελληνική μουσική παράδοση, με την επιμέλεια του Λάμπρου Λιάβα, επιστρέφει μ’ έναν κύκλο 13 νέων επεισοδίων. Κύριος στόχος παραμένει πάντοτε το να καταγράφονται τα παραδοσιακά τραγούδια και οι χοροί, τα μουσικά όργανα και οι σημαντικότεροι δεξιοτέχνες, σε συνδυασμό με τα έθιμα, τη γαστρονομία και γενικότερα τον τοπικό πολιτισμό. Η εκπομπή είναι ανανεωμένη, τα γυρίσματα γίνονται εκτός πλατό και η κινηματογράφηση υιοθετεί κανόνες της σύγχρονης οπτικοακουστικής γλώσσας.

Ο εθνομουσικολόγος και καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Λάμπρος Λιάβας, παρουσιάζει τον πλούτο, την ποικιλία και την εκφραστικότητα της μουσικής μας κληρονομιάς,μέσα από τα τοπικά μουσικά ιδιώματα αλλά και τη σύγχρονη δυναμική στο αστικό περιβάλλον της μεγάλης πόλης.

Το «Αλάτι της Γης» υποδέχεται τον Κυριάκο Γκουβέντα, έναν από τους κορυφαίους δεξιοτέχνες στο λαϊκό βιολί. Μαζί του ανακαλύπτουμε τα μυστικά της τέχνης των παλαιών μεγάλων δασκάλων στην κλασική δισκογραφία του σμυρναίικου τραγουδιού: του Δημήτρη Σέμση-Σαλονικιού και του Γιάννη Δραγάτση-Ογδοντάκη.
Αγαπημένα σμυρναίικα τραγούδια και καρσιλαμάδες, ταξίμια και αμανέδες, ζεϊμπέκικα, και τσιφτετέλια, πολίτικα χασάπικα και μικρασιάτικα συρτά.
Μια μεγάλη μουσική παρέα, με τη Σαβίνα Γιαννάτου, την Ειρήνη Δερέμπεη και τον Θοδωρή Μέρμηγκα στο τραγούδι, τον Κάρολο Κουκλάκη στο μπουλγαρί και τον Στέφανο Δορμπαράκη στο κανονάκι.
Ιδιαιτέρως τιμητική είναι η συμμετοχή του Νίκου Καρατάσου, σπουδαίου δεξιοτέχνη στο σαντούρι και το τσίμπαλο, ο οποίος στα 84 χρόνια του εξακολουθεί να είναι ενεργός και ακμαίος και ανακαλεί μνήμες από τη συνεργασία του με τη Ρόζα Εσκενάζυ και τους παλαιούς μεγάλους βιολάτορες.

Παράλληλα συμμετέχει μια ομάδα από μαθητές του Κυριάκου Γκουβέντα στο βιολί: Αλέξανδρος Αρχοντής, Ραφαήλ Βλαστάρης, Ευάγγελος Βοτέας, Κωνσταντίνος Κοκκαλιάρης, Νικόλαος Μήλας και Δέσποινα Συρίγου.
Χορεύουν μέλη του Εργαστηρίου Τέχνης και Πολιτισμού, με τον δάσκαλό τους τον Χρήστο Θεολόγο.

Σκηνοθέτης: Νικόλας Δημητρόπουλος
Έρευνα: Λάμπρος Λιάβας
Εκτελεστής παραγωγός: Μανώλης Φιλαΐτης
Παραγωγή: FOSS
Παρουσιαστής: Λάμπρος Λιάβας

Official Site: http://www.ert.gr/
Facebook: https://www.facebook.com/ERTsocial/
Twitter: https://twitter.com/ErtSocial
Instagram: https://www.instagram.com/ertsocial/

About The Author
-

Η WebTv του eklogika.gr λειτουργεί ώς Video aggregator και αξιοποιεί api του youtube για να παρουσιάζει επιλεγμένα video (με σεβασμό στην δεοντολογία, την πηγή προέλευσης και τα πνευματικά δικαιώματα) στους αναγνώστες του eklogika.gr

Blue Captcha Image Refresh

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>