Το ευρώ έκλεισε τα 20

Πριν από 20 χρόνια, την 1η Ιανουαρίου 1999, 11 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης υιοθέτησαν ένα κοινό νόμισμα, το ευρώ, και εισήγαγαν μια κοινή νομισματική πολιτική υπό την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Η ιστορική αυτή στιγμή αποτελεί ορόσημο ενός ταξιδιού, που έχει γνώμονα την εξασφάλιση σταθερότητας και ευημερίας στην Ευρώπη. Σήμερα, το ευρώ είναι ήδη το νόμισμα 340 εκατομμυρίων Ευρωπαίων σε 19 κράτη-μέλη της Ένωσης. Tα οφέλη για τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τις κυβερνήσεις, είναι αισθητά: σταθερές τιμές, χαμηλότερο κόστος συναλλαγών, προστατευμένες αποταμιεύσεις, πιο διαφανείς και ανταγωνιστικές αγορές και αυξημένη εμπορική δραστηριότητα.
Περίπου 60 χώρες σε όλο τον κόσμο συνδέουν τα νομίσματά τους με το ευρώ, ενώ και άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να ενταχθούν στη ζώνη του ευρώ μόλις εκπληρώσουν τα κριτήρια.

Πηγή: EuroparlTV/ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Με το βλέμμα στις ευρωεκλογές 2019»

Δημοσιογραφική επιμέλεια: Αθηνά Καστρινάκη
Σκηνοθεσία: Άκης Σταματιάδης

About The Author
-

Η WebTv του eklogika.gr λειτουργεί ώς Video aggregator και αξιοποιεί api του youtube για να παρουσιάζει επιλεγμένα video (με σεβασμό στην δεοντολογία, την πηγή προέλευσης και τα πνευματικά δικαιώματα) στους αναγνώστες του eklogika.gr

Blue Captcha Image Refresh

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>