Τοπικές κουζίνες – «Κάστανα Καστάνιτσας» 08Απρ2017 | ΕΡΤ

Subscribe στην ΕΡΤ: https://goo.gl/5UMgNE
Οι «Τοπικές Κουζίνες» ανεβαίνουν στα 840 μέτρα, σε μια κρυμμένη και καταπράσινη πλαγιά του Πάρνωνα για να επισκεφτούν την Καστάνιτσα. Βρίσκεται εκεί απομονωμένη και αγέρωχη από τον 6ο μ.Χ. αιώνα και αποτελεί έναν από τους ομορφότερους διατηρητέους οικισμούς της Πελοποννήσου με λευκά πετρόκτιστα σπίτια και επιβλητικά πυργόσπιτα. Πήρε το χρώμα της από τον ασβέστη και το όνομά της από το κάστανο, το πιο ξακουστό της προϊόν.
Το κάστανο είναι συνυφασμένο με την ιστορία του τόπου, αποτέλεσε για αιώνες τη βασική δραστηριότητα των κατοίκων του και μεγάλωσε πολλές γενιές. Η Καστάνιτσα περιβάλλεται από ένα παρθένο καστανόδασος 4.500 στρεμμάτων και στο παρελθόν η σοδειά έφτανε τους 400 τόνους το χρόνο. Σταδιακά το χωριό ερήμωσε, αλλά τα τελευταία δύσκολα χρόνια της κρίσης, πολλοί επιστρέφουν στη γη τους και ανακαλύπτουν ξανά τις μαγικές ικανότητες του κάστανου.
Παρακολουθούμε τη συγκινητική προσπάθεια του Σωτήρη Πεφάνη και μιας ομάδας νέων ανθρώπων του Πολιτιστικού Συλλόγου να δώσουν πνοή στο χωριό τους, ζωντανεύοντας τον ανεκτίμητο αγροτικό πολιτισμό του. Γλεντάμε και χορεύουμε μαζί τους στην καθιερωμένη Γιορτή του Κάστανου.
Καταγράφουμε την κοπιαστική διαδικασία συγκομιδής του κάστανου στο κτήμα του Δημήτρη Αντωνίου, τον πηγαίο δεσμό των αγροτών με τη φύση, καθώς και τη μεθοδική επιδίωξή τους να καταστήσουν το κάστανο της περιοχής ένα ανταγωνιστικό προϊόν που μπορεί πουληθεί στην εγχώρια και τη διεθνή αγορά.
Μαθαίνουμε για τη θρεπτική αξία του κάστανου και τα οφέλη του στον ανθρώπινο οργανισμό από τη βιολόγο Ειρήνη Βαλλανάτου και διαπιστώνουμε με θαυμασμό τις τεράστιες γαστρονομικές και ζαχαροπλαστικές δυνατότητες του κάστανου μέσα από παραδοσιακές και σύγχρονες συνταγές που φτιάχνουν η Αναστασία, η Νίτσα και η Ματίνα.
Ένα εντυπωσιακό οδοιπορικό στον ανεξερεύνητο κόσμο του κάστανου, γεμάτο νοσταλγικές διηγήσεις και μελλοντικές προσδοκίες, αρχίζει με σκοπό να πλημμυρίσει την οθόνη με γεύσεις, χρώματα και ελπίδα.

Κείμενα/Αφήγηση: Ελένη Ψυχούλη
Σκηνοθεσία: Βασίλης Βασιλειάδης
Έρευνα: Αγγελική Ρίζου
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Νίκος Θεοδωρόπουλος
Μοντάζ: Claudia Sprenger
Διεύθυνση Παραγωγής: Μαρίνα Βεϊόγλου
Production Design: Αρετή Βαρδάκη
Παραγωγή: Πάνος Παπαδόπουλος / Prosenghisi Film&Video
Website: www.prostv.com
Facebook εκπομπής: Topikes Kouzines

Official Site: http://www.ert.gr/
Facebook: https://www.facebook.com/ERTsocial/
Twitter: https://twitter.com/ErtSocial
Instagram: https://www.instagram.com/ertsocial/

About The Author
-

Η WebTv του eklogika.gr λειτουργεί ώς Video aggregator και αξιοποιεί api του youtube για να παρουσιάζει επιλεγμένα video (με σεβασμό στην δεοντολογία, την πηγή προέλευσης και τα πνευματικά δικαιώματα) στους αναγνώστες του eklogika.gr

Blue Captcha Image Refresh

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>