Βιβλιοβούλιο:Καλεσμένος Ο Συγγραφέας Πέτρος Μάρκαρης (05/07/20200

Τον πολυβραβευμένο Κωνσταντινουπολίτη συγγραφέα Πέτρο Μάρκαρη φιλοξενεί η εβδομα­διαία εκπομπή «Βιβλιοβούλιο», που θα μεταδοθεί αυτή την Κυριακή 5 Ιουλίου στις 20.00, από τον Τηλεοπτικό Σταθμό της Βουλής των Ελλήνων.

Ο Πέτρος Μάρκαρης συνομιλεί με τον Μανώλη Πιμπλή για το πρόσφατο μυθιστόρημά του με τίτλο «Ο φόνος είναι χρήμα» (εκδ. Κείμενα). Πρόκειται για το 13ο αστυνομικό μυθιστόρημα του συγγραφέα με πρωταγωνιστή τον Αστυνόμο Κώστα Χαρίτο. Ο Πέτρος Μάρκαρης έχει επί­σης γράψει διηγήματα, δοκίμια, θεατρικά έργα, ενώ μετέφρασε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ολόκληρο τον Φάουστ του Γκαίτε, καθώς και την πρώτη γραφή του Φάουστ. Έχει τιμηθεί με διεθνή λογοτεχνικά βραβεία, έχει μεταφραστεί σε 20 γλώσσες και είναι αυτή τη στιγμή ο Έλληνας συγγραφέας με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στο εξωτερικό.

Στο «Βιβλιοβούλιο» μιλά για το νέο του βιβλίο, που παρουσιάζει ενδιαφέρον από πολλές πλευρές, αφού έχει για πρώτη φορά δύο αφηγητές, τον Αστυνόμο Χαρίτο και τον φίλο του, πα­λιό κομμουνιστή, Λάμπρο Ζήση. Η παράδοξη αυτή φιλία επισημοποιείται με τη δημιουργία οι­κογενειακού δεσμού, καθώς ο εγγονός του Αστυνόμου Χαρίτου βαφτίζεται Λάμπρος προς τιμήν του φίλου αυτού, που πλέον γίνεται μέλος της οικογένειας. Μέσα από αυτή τη σχέση ο Πέτρος Μάρκαρης καταφέρνει να μιλήσει για την ανάγκη μιας πραγματικής εθνικής συμφιλίωσης. Ταυ­τόχρονα, με αφορμή την πλοκή του μυθιστορήματος, μιλά με το δικό του γλαφυρό τρόπο για τη διεύρυνση της φτώχειας στις σημερινές κοινωνίες, τις ψεύτικες επενδύσεις και τις κακοπληρω­μένες θέσεις εργασίας, ενώ εξηγεί τι ακριβώς κατά τη γνώμη του επιδιώκει σήμερα στη Μεσό­γειο η Τουρκία, την οποία γνωρίζει καλά, καθώς γεννήθηκε εκεί, μιλά τη γλώσσα και μπορεί να παρακολουθεί τις εξελίξεις.

Επίσης, στην εκπομπή αυτής της Κυριακής η δημοσιογράφος Σταυρούλα Παπασπύρου συζη­τά με τον Μανώλη Πιμπλή για τα βιβλία του Χουάν-Γκαμπριέλ Βάσκες «Τραγούδια για την πυρκαγιά», μτφ. Αχιλλέας Κυριακίδης, εκδ. Ίκαρος 2020, του Τζόναθαν Σάφραν Φόερ «Ιδού εγώ», μτφ. Άρης Σφακιανάκης, Ηρώ Σκάρου, εκδ. Κέδρος 2020 και του Κωστή Παπαγιώρ­γη «Τα βιβλία των άλλων», εκδ. Καστανιώτη 2020.

About The Author
-

Η WebTv του eklogika.gr λειτουργεί ώς Video aggregator και αξιοποιεί api του youtube για να παρουσιάζει επιλεγμένα video (με σεβασμό στην δεοντολογία, την πηγή προέλευσης και τα πνευματικά δικαιώματα) στους αναγνώστες του eklogika.gr