Βουλή – Ενημέρωση (07/06/2017)

Εγκαίνια της Έκθεσης «Ο φεμινισμός στα χρόνια της μεταπολίτευσης, 1974-1990: ιδέες, συλλογικότητες, διεκδικήσεις»
Την έκθεση του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία με θέμα «Ο φεμινισμός στα χρόνια της μεταπολίτευσης, 1974-1990: ιδέες, συλλογικότητες, διεκδικήσεις» εγκαινίασε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Νικόλαος Βούτσης, στον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος, Βασιλίσσης Σοφίας 11 και Σέκερη.

Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν γυναίκες και άνδρες βουλευτές και ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής κ. Δημήτριος Σιούφας.

Εγκαινιάζοντας την έκθεση ο Πρόεδρος της Βουλής επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι:

«Αυτή η προσπάθεια μπορεί να τύχει μίας ευρύτερης προσοχής, να έρθουν από εδώ μαθητές και μαθήτριες, σχολεία, να έρθουν οι άνθρωποι που ξεναγούνται μέσα στην Βουλή (93.000 περνάνε τον χρόνο από την Βουλή) ,να συζητηθούν δημόσια.

Νέοι και νέες μπορούν να έρχονται και από εδώ, μπορούν να προβληματίζονται, μπορούν να ξεναγούνται, μπορούν οι εκπαιδευτικοί, νέοι, γυναίκες και άντρες, που δεν είναι της δικιάς μας γενιάς να έρχονται σε επαφή, με τις αντιλήψεις, τα προστάγματα, με τους αγώνες, του γυναικείου κινήματος ιδιαίτερα του φεμινιστικού κινήματος που παρουσιάζεται εδώ.

Είναι μπροστά μας αυτή η πρόκληση και θα είναι για μερικούς μήνες. Είναι μία μικρή προσφορά, ένα μικρό πετραδάκι σε αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε με την εξωστρέφεια της Βουλής, την ανασύσταση της ιστορικής μνήμης σε όλες τις εκφάνσεις αλλά και το πλησίασμα όλων των εστιών δημιουργίας, προβληματισμού, κατάθεσης άποψης, κατάθεσης αντίθεσης, αντιπαράθεσης είναι κάτι ζωντανό. Δεν είναι ούτε μαυσωλείο ούτε μνημόσυνο ενός κινήματος το οποίο θα πρέπει να εξετάσουν βιβλιοδίφες».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της εκτελεστικής επιτροπής του Ιδρύματος της Βουλής για τον κοινοβουλευτισμό και την δημοκρατία Π. Σούρλας ανέφερε ότι η έκθεση είναι αφιερωμένη σε αγώνες μιας εποχής και επιτευγμάτων μιας περιόδου που σχετίζονται με την θέση της γυναίκας στην ελληνική κοινωνία.

Η ισότητα αντρών και γυναικών δεν αποτελεί κάτι το οριστικά διαμορφωμένο αλλά θα πρέπει συνεχώς να το έχουμε υπόψιν μας και είναι ζήτημα πανανθρώπινο όχι μόνο γυναικείο, συμπλήρωσε ο κ.Σούρλας.

Η έκθεση, που θα διαρκέσει μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου, περιλαμβάνει φωτογραφίες, πρωτοσέλιδα εφημερίδων, έντυπα, χειρόγραφα, αφίσες και οπτικοακουστικά τεκμήρια, βιβλία και περιοδικά που παρουσιάζουν τις ιδέες και τις διεκδικήσεις των γυναικών κατά τη μεταπολίτευση, τη συγκρότηση δυναμικών συλλογικοτήτων και τη δράση τους στο πλαίσιο ενός δραστήριου φεμινιστικού κινήματος, το οποίο στις δεκαετίες του 1970 και του 1980 επηρέασε σημαντικά την ελληνική κοινωνία, αναδεικνύοντας και άλλες πτυχές του αγώνα για τη γυναικεία απελευθέρωση.

About The Author
-

Η WebTv του eklogika.gr λειτουργεί ώς Video aggregator και αξιοποιεί api του youtube για να παρουσιάζει επιλεγμένα video (με σεβασμό στην δεοντολογία, την πηγή προέλευσης και τα πνευματικά δικαιώματα) στους αναγνώστες του eklogika.gr