Βιβλιοβούλιο : Πασχάλης Κιτρομηλίδης και Κωνσταντίνος Τσουκαλάς (15/05/2022)

Τους Ομότιμους Καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών Πασχάλη Κιτρομηλίδη και Κων­σταντίνο Τσουκαλά φιλοξενεί η εκπομπή «Βιβλιοβούλιο», που θα μεταδοθεί αυτή την Κυριακή 15 Μαΐου στις 20:00, από τον Τηλεοπτικό Σταθμό της Βουλής των Ελλήνων.

Ο Πασχάλης Κιτρομηλίδης είναι Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Τμήμα Πο­λιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο οποίο δίδαξε από το 1980 έως το 2016. Διετέλεσε Διευθυντής του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών και του Ιν­στιτούτου Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Υπήρξε επισκέπτης καθη­γητής σε πολλά ξένα πανεπιστήμια (Harvard, Cambridge, European University Institute της Φλωρεντίας κ.α.). Είναι μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής των Ελλήνων, συγ­γραφέας ή επιμελητής άνω των πενήντα αυτοτελών εκδόσεων και από το 2020 τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς είναι Ομότιμος Καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει διδάξει ως τακτικός καθηγητής στο Παρίσι και στη Θεσσαλονίκη και ως επισκέ­πτης καθηγητής σε πολλά ξένα πανεπιστήμια (Columbia, Princeton, Paris I κ.α.). Υπήρξε επι­στημονικός διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών, μέλος του Ανώτατου Συμ­βουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας, αρχηγός της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Διάσκεψη Κο­ρυφής του ΟΗΕ για την Κοινωνική Ανάπτυξη, πρόεδρος των ΔΣ του Εθνικού Μουσείου Σύγ­χρονης Τέχνης και του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού. Έχει ευρύ συγγραφικό έργο, ενώ εξε­λέγη και βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου στις εκλογές του 2015.

Οι δύο κοινωνικοί επιστήμονες συζητούν με τον Μανώλη Πιμπλή για το εμβληματικό Κριτι­κό Λεξικό της Ελληνικής Επανάστασης, που εκδόθηκε με πρωτοβουλία του Ελληνικού Ιδρύμα­τος Πολιτισμού, επί προεδρίας Κωνσταντίνου Τσουκαλά, με επιμέλεια Πασχάλη Κιτρομηλίδη, στα αγγλικά, από το Harvard University Press. Θα ακολουθήσει η ελληνική του έκδοση εντός του 2022 από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης. Πρόκειται για συλλογικό έργο. Πλειάδα κορυφαίων επιστημόνων συμμετείχαν στη συγγραφή του Λεξικού θέτοντας σε κριτικό έλεγχο τα πορίσματα της έρευνας των τελευταίων δεκαετιών για το ’21 και προτείνοντας νέα σημαντικά ερευνητικά πεδία.

Επίσης, στην εκπομπή αυτής της εβδομάδας, η δημοσιογράφος Σταυρούλα Παπασπύρου συ­ζητά με τον Μανώλη Πιμπλή για τέσσερα βιβλία από τη Χιλή. Τις «Μέρες του ουράνιου τόξου» του Αντόνιο Σκάρμετα (μετάφραση: Αγγελική Βασιλάκου, εκδ. Κλειδάριθμος), «Η ζώνη του λυκόφωτος» και «Special Invaders» της Νόνα Φερνάντες (μετάφραση: Κώστας Αθανασίου, εκδ. Gutenberg) και «Τι ντροπή» της Παουλίνα Φλόρες (μετάφραση: Ματθίλδη Σίμχα, εκδ. Κίχλη).

Βιβλιοβούλιο

Αρχισυνταξία-Παρουσίαση: Μανώλης Πιμπλής

Κριτική: Βαγγέλης Χατζηβασιλείου

Ρεπορτάζ: Σταυρούλα Παπασπύρου

About The Author
-

Η WebTv του eklogika.gr λειτουργεί ώς Video aggregator και αξιοποιεί api του youtube για να παρουσιάζει επιλεγμένα video (με σεβασμό στην δεοντολογία, την πηγή προέλευσης και τα πνευματικά δικαιώματα) στους αναγνώστες του eklogika.gr