Διάσκεψη Πρ. Κοινοβουλίων κρατών-μελών Συμβουλίου της Ευρώπης – Ενότητα 3 (22/10/2021)

Η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια υπό την αιγίδα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης από το 1975. Συγκεντρώνει Προέδρους των Κοινοβουλίων των 47 κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, καθώς και Κοινοβουλίων που απολαύουν καθεστώς παρατηρητή και εταίρου για τη δημοκρατία με την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης και Διεθνών Κοινοβουλευτικών Συνελεύσεων. Επίσης, καλούνται τα Κοινοβούλια χωρών της Κεντρικής Ασίας και χωρών Μαγκρέμπ (σύνολο Προέδρων 99).

Φέτος έχουμε τη χαρά να φιλοξενεί τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων η Βουλή των Ελλήνων στην κοιτίδα της δημοκρατίας, την Αθήνα.

Ενότητα 3:

Οι Δημοκρατίες απέναντι στην κρίση δημόσιας υγείας Covid-19: ανταλλαγή εμπειριών

Κατά το πρόσφατο χρονικό διάστημα της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης δοκιμαστήκαμε πολύπλευρα σε συνθήκες πρωτόγνωρες. Η πρωτοφανής πανδημία άλλαξε την πορεία του κόσμου όπως τον γνωρίζαμε. Λειτούργησε ως μεγεθυντικός φακός ανισοτήτων και ευπαθειών των κοινωνιών μας. Ιδιαίτερα ανησυχητική, μεταξύ άλλων, ήταν η αύξηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας.

Η πανδημία επηρέασε τη λειτουργία των δημοκρατιών μας. Οδήγησε σε λήψη επιπρόσθετων μέτρων για την προστασία του δικαιώματος στη ζωή και τη δημόσια υγεία, συμπεριλαμβανομένων πολλές φορές απαραίτητων περιορισμών σε ορισμένα ατομικά δικαιώματα και ελευθερίες. Παράλληλα, όμως, επιτάχυνε επιστημονικές εξελίξεις και τολμηρές τομές στην πολιτική των κρατών και των κυβερνήσεων για την αντιμετώπισή της, ειδικά στον τομέα του εμβολίου.

Σε αυτή τη δύσκολη συνθήκη, η Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης το 2020, ψηφιακή προεδρία κατά το μεγαλύτερο μέρος, με τη Διακήρυξη των Αθηνών επικεντρώθηκε ακριβώς στην ανάγκη της προστασίας της ανθρώπινης ζωής και της δημόσιας υγείας σε συνθήκες πανδημίας με πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των αρχών της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.

Ήταν σημαντική η πρόκληση και για τα Εθνικά Κοινοβούλια των κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης να αναδείξουν τον ρόλο τους σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία και σε αυτό η συμβολή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης υπήρξε καθοριστική.

Η Διάσκεψη των Προέδρων Κοινοβουλίων θα είναι μια ξεχωριστή ευκαιρία να μοιραστούμε εμπειρίες, αλλά και ελπιδοφόρες πρακτικές για την πορεία προς τα εμπρός, χρήσιμες για την παρούσα υγειονομική κρίση, αλλά και για την αντιμετώπιση παρόμοιων μελλοντικών κρίσεων.

About The Author
-

Η WebTv του eklogika.gr λειτουργεί ώς Video aggregator και αξιοποιεί api του youtube για να παρουσιάζει επιλεγμένα video (με σεβασμό στην δεοντολογία, την πηγή προέλευσης και τα πνευματικά δικαιώματα) στους αναγνώστες του eklogika.gr