Ηλεκτρικά αυτοκίνητα on demand πλέον στην Αστυπάλαια | 02/06/2022 | ΕΡΤ

Subscribe στην ΕΡΤ: http://bit.ly/ERTYT

Στη δεύτερη φάση πέρασε το κοινό πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης και του Volkswagen Group με τίτλο «Smart & Sustainable Island». Στόχος είναι η Αστυπάλαια να μεταμορφωθεί σε νησί-πρότυπο, όχι μόνο για τα ελληνικά αλλά και για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, όπου όλες οι μετακινήσεις – τόσο για τους κατοίκους όσο και τους επισκέπτες – θα γίνονται από ηλεκτρικά οχήματα.

Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Νίκος Κομηνέας, μετά την μεγάλη επιδότηση που έχει δοθεί σε ιδιώτες και επαγγελματίες της Αστυπάλαιας για την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων και scooter, αλλά και τη δωρεά ενός ηλεκτρικού ασθενοφόρου Volkswagen e-crafter από το γερμανικό όμιλο, σειρά παίρνει το πρόγραμμα δημόσιας συγκοινωνίας αλλά και κοινής χρήσης οχημάτων.

Στην Αστυπάλαια παρουσιάστηκε το ηλεκτρικό βαν ID. Buzz, το οποίο θα αναλάβει τα δρομολόγια της υπηρεσίας ASTYBUS, αντικαθιστώντας τα συμβατικά λεωφορεία. Καθώς δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμη επίσημα στην Ευρώπη, μέχρι το φθινόπωρο τα σχετικά δρομολόγια θα γίνονται από ηλεκτρικά SUV ID.4. Από το φθινόπωρο και μετά, πέντε συνολικά ID. Buzz θα κυκλοφορούν όλο το χρόνο συνδέοντας αρκετά σημεία στο οδικό δίκτυο του νησιού.

Μία ακόμη υπηρεσία κοινής χρήσης οχημάτων, η οποία απευθύνεται κυρίως στους τουρίστες, είναι το astyGO. Μέσω της εφαρμογής astyMOVE την οποία θα κατεβάζουν στο κινητό τους, θα μπορούν να νοικιάζουν ένα από τα 18 διαθέσιμα ηλεκτρικά οχήματα ανάλογα με τις ανάγκες τους: ηλεκτρικά αυτοκίνητα της Volkswagen, ηλεκτρικά scooter Seat MÓ και ηλεκτρικά ποδήλατα από την Ducati.

Η χρέωση θα γίνεται με το λεπτό και ο χρήστης θα βλέπει στο κινητό του τηλέφωνο πού ακριβώς είναι σταθμευμένο το όχημα, αν είναι διαθέσιμο και το ποσοστό φόρτισης της μπαταρίας του. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού οι υπηρεσίες ASTYBUS και astyGO θα λειτουργούν πιλοτικά, ενώ η έναρξη την κανονικής τους λειτουργίας προγραμματίζεται για τον Οκτώβριο του 2022.

Ένας από τους πυλώνες του προγράμματος στην Αστυπάλαια αφορά την παραγωγή «πράσινης» ενέργειας. Στην εκδήλωση εγκαινιάστηκε ένας μικρός φωτοβολταϊκός σταθμός ισχύος 20 kW, ο οποίος θα καλύπτει τις αρχικές ανάγκες φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων στο νησί, ενώ το δημόσιο δίκτυο φόρτισης έχει επεκταθεί και αποτελείται πλέον από διψήφιο αριθμό φορτιστών.

Official Site: http://www.ert.gr/
Official Site: http://www.ertnews.gr/
Official Site: https://www.ertflix.gr/
Facebook: https://www.facebook.com/ertsaofficial/
Facebook: https://www.facebook.com/ertnews/
Twitter: https://twitter.com/ertofficial_
Instagram: https://www.instagram.com/ertofficial_

#ΕΡΤ #ERTFLIX

About The Author
-

Η WebTv του eklogika.gr λειτουργεί ώς Video aggregator και αξιοποιεί api του youtube για να παρουσιάζει επιλεγμένα video (με σεβασμό στην δεοντολογία, την πηγή προέλευσης και τα πνευματικά δικαιώματα) στους αναγνώστες του eklogika.gr