Η Αναστασία Αϊλαμάκη (EPFL, Raw Labs) μιλάει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ενόψει του 9ου Technology Forum

Η Αναστασία Αϊλαμάκη δεν είχε ποτέ χρησιμοποιήσει ηλεκτρονικό υπολογιστή, όταν το 1985 ετοιμαζόταν να δώσει εξετάσεις για να μπει στο πανεπιστήμιο, με το όνειρο να γίνει χημικός μηχανικός. Τελικά όμως, εν μέρει από τύχη και εν μέρει από ξαφνικό πείσμα, η νεαρή Αναστασία βρέθηκε να σπουδάζει στο Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών και να περνά πολλές ώρες της ημέρας μέσα στο μεγάλο δωμάτιο «με τις μικρές …τηλεορασούλες» του υπολογιστικού κέντρου του ιδρύματος. Ο επαγγελματικός της δρόμος στρώθηκε τυχαία με κώδικα, ημιαγωγούς, πυρίτιο και πίξελ, αλλά τελικά την οδήγησε σε σημαντικές επαγγελματικές ευκαιρίες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Το 1995 η Αναστασία μετανάστευσε στις ΗΠΑ, όπου στη συνέχεια δίδαξε πληροφορική επί οκταετία στο περίφημο «Carnegie Mellon University» στις ΗΠΑ και σήμερα είναι καθηγήτρια του Τμήματος Πληροφορικής και Επικοινωνιών του Ομοσπονδιακού Πολυτεχνείου της Λωζάνης (EPFL). Είναι επίσης συνιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της «RAW Labs SA», εταιρείας με έδρα την Ελβετία, η οποία δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη συστημάτων για την ανάλυση ετερογενών Μεγάλων Δεδομένων από πολλαπλές πηγές, με πελάτες, κατά καιρούς, επιχειρήσεις-κολοσσούς όπως οι «Nestle», «Credit Suisse» και «Huawei».

Η επιστήμονας πληροφορικής από την Κρήτη έχει ακόμα λάβει πολύ σημαντικές διεθνείς διακρίσεις, μεταξύ των οποίων το βραβείο «SIGMOD Edgar F. Codd Innovations Award», που απονέμεται σε επιστήμονες με εξαιρετικά σημαντικές καινοτόμες συμβολές διαρκούς αξίας στην ανάπτυξη, κατανόηση ή χρήση συστημάτων βάσεων δεδομένων, αλλά και το Βραβείο Καινοτομίας ΑΡΓΩ (2021) από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Η Αναστασία Αϊλαμάκη μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τα δεδομένα, την πληροφορική και τους Έλληνες επιστήμονες, ενόψει του 9ου Technology Forum, στο οποίο είναι κεντρική ομιλήτρια. Το 9ο Technology Forum, που θα πραγματοποιηθεί στις 29 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, διοργανώνουν 25 φορείς, μεταξύ των οποίων το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ).

About The Author
-

Η WebTv του eklogika.gr λειτουργεί ώς Video aggregator και αξιοποιεί api του youtube για να παρουσιάζει επιλεγμένα video (με σεβασμό στην δεοντολογία, την πηγή προέλευσης και τα πνευματικά δικαιώματα) στους αναγνώστες του eklogika.gr