Η συμβολή της Κύπρου στην Ελληνική Επανάσταση | 27/03/21 | ΕΡΤ

Subscribe στην ΕΡΤ: http://bit.ly/ERTYT
Η σημαία των Κυπρίων αγωνιστών του ’21 κυματίζει περήφανα στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, σε εκκλησιαστικούς ναούς, αλλά και στο Παγκύπριο Γυμνάσιο: Σημείο άρρηκτα συνδεδεμένο με την έδρα, αλλά και την δραστηριότητα των περίπου 500 Κυπρίων που συνέβαλαν στην Εθνική Παλιγγενεσία. Τα ιστορικά στοιχεία για τους Κυπρίους του 1821 μαρτυρούν τον αγώνα τους, όχι μόνο για την ανεξαρτησία της Ελλάδας, αλλά και για αυτήν της Κύπρου.
«Οι Ελληνες της Κύπρου, όπως από κάθε γωνιά της Αυτοκρατορίας, έσπευσαν στην επαναστατημένη Ελλάδα. Τους εντοπίζουμε στη συνέχεια σε όλες τις μεγάλες μάχες μέχρι το 1829. Υπάρχει αναφορά της Κύπρου στο σχέδιο της Φιλικής Εταιρείας να στείλουν τροφές στην υπό επανάσταση Ελλάδα και ο Αρχιεπίσκοπος να προστατέψει το ποίμνιό του από τους εχθρούς. Γνωρίζουμε επίσης για την άφιξη του Κωνσταντίνου Κανάρη στην Κερύνεια και γενικώς μεγάλη μερίδα της Επανάστασης σχετίζεται με την Κύπρο», ανέφερε στην ΕΡΤ ο ιστορικός Πέτρος Παπαπολυβίου.

Official Site: http://www.ert.gr/
Official Site: https://www.ertflix.gr/
Facebook: https://www.facebook.com/ertsaofficial/
Twitter: https://twitter.com/ertofficial_
Instagram: https://www.instagram.com/ertofficial_/

#ΕΡΤ #ERTFLIX #ErtSavvatokyriako

About The Author
-

Η WebTv του eklogika.gr λειτουργεί ώς Video aggregator και αξιοποιεί api του youtube για να παρουσιάζει επιλεγμένα video (με σεβασμό στην δεοντολογία, την πηγή προέλευσης και τα πνευματικά δικαιώματα) στους αναγνώστες του eklogika.gr