Κοινές Πτήσεις

Μια ιστορία για την Πρέσπα, τον υγρότοπο και τη συνεργασία

«Όλα είναι ένας κύκλος. Βοηθώντας το ένα στοιχείο, βοηθάς όλον τον κύκλο», με αυτή τη φράση ο ψαράς Γιώργος Παρασκευόπουλος συνοψίζει το περιεχόμενο του ντοκιμαντέρ «Κοινές Πτήσεις», αλλά ταυτόχρονα και τον σκοπό του προγράμματος LIFE Prespa Waterbirds. Τοπικοί φορείς, επιστήμονες, ψαράδες, κτηνοτρόφοι, γεωργοί συνεργάζονται και βοηθούν ώστε η φύση και η κοινωνία της Πρέσπας να έχουν ένα βιώσιμο μέλλον. Έχοντας την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Prespa Ohrid Nature Trust (PONT), του Πράσινου Ταμείου και τη δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), στο πλαίσιο της στήριξης του προγράμματος Poliprespa, κατάφεραν ήδη να φέρουν σημαντικά αποτελέσματα στη διαχείριση του υγροτόπου.

Στην ταινία βλέπουμε την πορεία της συνεργασίας στον υγρότοπο της Μικρής Πρέσπας. Το πρόβλημα της ανεξέλεγκτης επέκτασης του καλαμιού και την έλλειψη υγρών λιβαδιών, τις παρεμβάσεις μέσω του προγράμματος LIFE, αλλά και τις δραστηριότητες των κατοίκων, αυτές που εγκαταλείφθηκαν αλλά και αυτές που συνεχίζονται και επηρεάζουν – αλλά και επηρεάζονται – από την κατάσταση του υγροτόπου. Ο Francisco Márquez μέσα από τον φακό του μας βοηθά να κατανοήσουμε, πως βελτιώνοντας τις συνθήκες της βλάστησης στον υγρότοπο δίνουμε σε πουλιά και ψάρια τη δυνατότητα να φωλιάσουν και να αναπαραχθούν, και αυτά με τη σειρά τους θα μεταφέρουν το δικό τους όφελος σε εμάς, σε γεωργούς και αλιείς.

About The Author
-

Η WebTv του eklogika.gr λειτουργεί ώς Video aggregator και αξιοποιεί api του youtube για να παρουσιάζει επιλεγμένα video (με σεβασμό στην δεοντολογία, την πηγή προέλευσης και τα πνευματικά δικαιώματα) στους αναγνώστες του eklogika.gr