Λευκορωσία: Τηλεοπτικό οδοιπορικό του ΑΠΕ-ΜΠΕ με τον Μ. Σχοινά στην Μέση Ανατολή

«Αυτό που συμβαίνει σήμερα στα ανατολικά εξωτερικά σύνορα, έχει ένα διπλό κέρδος για την Ευρώπη. Πρώτον θωρακίζει την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη στην πεποίθηση ότι η διαχείριση των συνόρων είναι κοινή ευθύνη όλων. Όχι μόνο αυτών των κρατών που η γεωγραφία τους καταδίκασε στην πρώτη γραμμή. Και δεύτερον τονίζει πόσο επείγον είναι να συμφωνήσουμε γι’ αυτή την πρόταση μας για ένα νέο Σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου το οποίο είναι η μόνη ρεαλιστική προοπτική για το μέλλον .»

Αυτό δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς κατά τη διάρκεια πτήσης πραγματοποιώντας μια ευαίσθητη διπλωματική αποστολή σε τρείς χώρες της Μέσης Ανατολής :Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Λίβανό και Ιράκ.

Το προσκήνιο, αλλά και παρασκήνιο της αποστολής κατέγραψε καρέ-καρέ ο δημοσιογράφος του Πρακτορείου Γιώργος Κουβαράς με την μορφή ενός τηλεοπτικού οδοιπορικού που δίνει στη δημοσιότητα σήμερα το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Η αποστολή του Μαργαρίτη Σχοινά ξεκίνησε την περασμένη Πέμπτη καθώς στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας η ένταση είχε φτάσει στο ζενίθ και οι Βρυξέλλες επιχειρούν άμεσα να πείσει να συμπορευτούν μαζί της ευαίσθητες χώρες για να τεθεί φρένο στην εργαλειοποίηση του προσφυγικού από το καθεστώς Λουκασένκο.

«Η Ευρώπη δεν ανέχεται να εργαλειοποιείται ο ανθρώπινος πόνος από αυταρχικούς ηγέτες στη γειτονιά μας που θέλουν να μας επιτεθούν μέσω της μετανάστευσης. Αυτό δεν θα γίνει ανεκτό, δεν πέτυχε στο παρελθόν , δεν θα πετύχει και τώρα», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Μαργαρίτης Σχοινάς και εξηγεί γιατί η πρώτη στάση θα είναι το Ντουμπάϊ.

«Γιατί από τα Εμιράτα το Ντουμπάϊ έχουμε 17 πτήσεις εβδομαδιαία προς το Μινσκ, στην Λευκορωσία, και ήταν πολύ σημαντικό τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που είναι φιλικά προς την Ευρώπη, να καταλάβουν ότι έχουν μεγαλύτερο συμφέρον να δουλέψουν μαζί μας , παρά να επιτρέψουν τα αεροπλάνα τους και τα αεροδρόμια τους να γίνουν θέμα εκμετάλλευσης από αυτές τις ροές.»

Στο ΝτουμπάΙ ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν θα έχειι με υψηλές επαφές και διαβουλεύσεις αρχικά με την Ρίμ Αλ Χασίμυ υπουργό Επικρατείας για θέματα Διεθνούς Συνεργασίας αλλά και με τον Μοχάμεντ Γκαργκάσε διπλωματικό εκπρόσωπο της Προεδρίας των Ενωμένων Αραβικών Εμιράτων.

«Το πετύχαμε, το καταφέραμε δέχθηκαν να δουλέψουν μαζί μας » δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τα αποτελέσματα ο κ. Σχοινάς.

Δεύτερος σταθμός ο Λίβανος μια χώρα που απαριθμεί πάνω από ένα εκατομμύριο Σύρους πρόσφυγες.

«Ο Λίβανος αν και έχει μόνο μία πτήση προς την Λευκορωσία , έχει πολλά ταξιδιωτικά γραφεία και μεσάζοντες, οι οποίοι έχουν άμεση εμπλοκή σε αυτές τις ροές οργανώνοντας αυτά τα ταξίδια. Και εκεί ο Λίβανος δεν δίστασε καθόλου να εκφράσει τη βούληση του να δουλέψει μαζί μας. Και οι πτήσεις θα σταματήσουν και τα πρακτορεία θα ελεγχθούν», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Μαργαρίτης Σχοινάς οποίος είχε στη Βηρυτό υψηλές συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία.

Τελευταίος σταθμός η Βαγδάτη. Η διπλωματική αποστολή του αντιπροέδρου της Κομισιόν εδώ είχε διαφορετικό χαρακτήρα.

«Στο Ιράκ η πρώτη μας προτεραιότητα δεν είναι τόσο οι πτήσεις γιατί δεν υπάρχουν από το καλοκαίρι, στο Ιράκ η πρώτη προτεραιότητα είναι να δέχονται τις επιστροφές των Ιρακινών που βρίσκονται αυτή την στιγμή σπρωγμένοι από τον Λουκασένκο σε ένα δάσος με θερμοκρασία -5 βαθμούς και πρέπει να πεισθούν να δέχονται πίσω τους πολίτες τους με επιστροφές που θα χρηματοδοτήσουμε , τόσο ως προς το σκέλος της επιστροφής αλλά και με κίνητρα για ενσωμάτωση στην κοινωνία μόλις επιστρέψουν. »

Τέλος ο κ. Σχοινάς σχολίασε στο ΑΠΕ_ΜΠΕ και την στάση της Τουρκίας στο ζήτημα

«Η Τουρκία έχει κάθε συμφέρον να δουλέψει μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το μεταναστευτικό. Οι προτεραιότητες μας είναι κοινές. Νομίζω ότι αυτό γίνεται ολοένα και πιο σαφές, και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και η Τουρκία, σταμάτησε τις 17 πτήσεις που είχε εβδομαδιαία από την Κωνσταντινούπολη προς τη Λευκορωσία. Αυτό κάτι λέει για τη βούληση τους να δουλέψουν μαζί μας»

Γιώργος Κουβαράς

About The Author
-

Η WebTv του eklogika.gr λειτουργεί ώς Video aggregator και αξιοποιεί api του youtube για να παρουσιάζει επιλεγμένα video (με σεβασμό στην δεοντολογία, την πηγή προέλευσης και τα πνευματικά δικαιώματα) στους αναγνώστες του eklogika.gr