Το εντυπωσιακό τέμπλο του Ι. Χαλεπά στον Ι. Ναό της Αγίας Βαρβάρας | 20/07/2021 | ΕΡΤ

Subscribe στην ΕΡΤ: http://bit.ly/ERTYT
Ένα επιβλητικό έργο εκκλησιαστικής γλυπτικής, το τέμπλο που φιλοτέχνησε το 1879 ο Ιωάννης Χαλεπάς από την Τήνο, κοσμεί τον Ιερό Ναό της Αγίας Βαρβάρας στα Πάμφιλα Λέσβου. Ο πατέρας του κορυφαίου Έλληνα γλύπτη Γιαννούλη Χαλεπά δημιούργησε το έξοχο, μαρμάρινο τέμπλο που διακρίνεται για τη συμμετρία, την αρμονία των γραμμών και των αναγλύφων διακοσμήσεων.

Οι επισκέπτες της βασιλικής με τον κρυφό τρούλο, που δεν φαίνεται εξωτερικά και θεωρείται εφάμιλλος με της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, εντυπωσιάζονται και κάνουν λόγο για έναν ναό-μουσείο όπως δήλωσε ο πατέρας Ευστράτιος Μανδαμαδιώτης. Ο ίδιος μιλώντας στην εκπομπή “Περίμετρος” της ΕΡΤ3, επισήμανε πως η στέγη και πολλά σημεία του ναού χρειάζονται άμεσα συντήρηση, καθώς ο χώρος υπέστη ζημιές και από τον καταστροφικό σεισμό που χτύπησε το νησί της Λέσβου το 2017.

Official Site: http://www.ert.gr/
Official Site: http://www.ertnews.gr/
Official Site: https://www.ertflix.gr/
Facebook: https://www.facebook.com/ertsaofficial/
Facebook: https://www.facebook.com/ertnews/
Twitter: https://twitter.com/ertofficial_
Instagram: https://www.instagram.com/ertofficial_

#ΕΡΤ #ERTFLIX

About The Author
-

Η WebTv του eklogika.gr λειτουργεί ώς Video aggregator και αξιοποιεί api του youtube για να παρουσιάζει επιλεγμένα video (με σεβασμό στην δεοντολογία, την πηγή προέλευσης και τα πνευματικά δικαιώματα) στους αναγνώστες του eklogika.gr