Το μήνυμα της Ιράτσε Γκαρθία Πέρες στο webinar του ΑΠΕ-ΜΠΕ για τη Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης

Παρακολουθήστε το μήνυμα της προέδρου της Κοινουβουλευτικής Ομάδας των Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ιράτσε Γκαρθία Πέρες, η οποία είναι και πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας στην Ολομέλεια της Διάσκεψης «Ισχυρή Οικονομία, κοινωνική δικαιοσύνη, θέσεις εργασίας» στο webinar του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης: Τι έχει γίνει έως σήμερα». 

Δείτε ολόκληρη τη συζήτηση στο κανάλι του ΑΠΕ-ΜΠΕ στο YouTube και στην ειδική στήλη στην ηλεκτρονική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ για τις εξελίξεις σχετικά με τη Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης

Ακολουθεί το κείμενο της παρέμβασής της:

Ιράτσε Γκαρθία Πέρες: «Το μέλλον ανήκει σε όλους μας και θα πρέπει να εξασφαλίσουμε πως επιτέλους θα ζούμε σε μία κοινωνία ισότητας κι ευκαιριών για όλες και όλους μας»

«Αξιότιμοι φίλοι,

Η Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης ήδη είναι αρκετά προχωρημένη κι εργαζόμαστε για να καταλήξουμε σε αποτελέσματα.

Νοιώθω ιδιαίτερη χαρά διαβάζοντας τις προτάσεις των πολιτών μας, οι οποίοι έχουν επιτελέσει μία εξαντλητική δουλειά κι έχουν παρουσιάσει μία πλειάδα από προτάσεις για να βελτιώσουμε το μέλλον όλων μας.

Εάν υπάρχει κάποια στιγμή που χρειαζόμαστε μία πιο δυνατή Ευρώπη, η στιγμή τούτη είναι η τωρινή. Χρειαζόμαστε μία Ένωση που είναι επανδρωμένη για να απαντά με τρόπο αποτελεσματικό και άμεσο. Τόσο στην παγκόσμια σκηνή, όσο επίσης και στο επίπεδο των κρατών μελών μας. 

Μία Ευρώπη δυναμική είναι εκείνη που ηγείται σε μία πιο δίκαια και βιώσιμη μετάβαση και γι’ αυτό υποδέχομαι με ικανοποίηση τις ιδέες των πολιτών μας για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή, να εγγυηθούμε τη βιοποικιλότητα και να στηρίξουμε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Δεν έχουμε απλώς την ηθική υποχρέωση να εγγυηθούμε τη ζωή σε τούτον τον πλανήτη, αλλά ταυτόχρονα -κι ιδίως στην παρούσα κατάσταση-αυτή είναι και η αποστολή μας στον κόσμο, όπου η εξάρτησή μας από τα ορυκτά καύσιμα κι ιδιαίτερα από το φυσικό αέριο, μας καθιστά ευάλωτους.

Οι πολίτες προτείνουν επίσης να ενισχυθεί η προστασία του υγειονομικού προσωπικού, να εξασφαλίζεται η πρόσβαση στην υγεία σε όλους και να αποκτήσει η ΕΕ ευρύτερες δικαιοδοσίας, ώστε να αποφεύγονται τα σφάλματα που διαπράχθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας.

Οι σοσιαλιστές και δημοκράτες θα προωθήσουμε τη δημιουργία μίας Υγειονομικής Ένωσης, ώστε να διευρυνθεί η συνεργασία ανάμεσα στα κράτη, να κάνουμε ακόμη πιο ανθεκτικά τα συστήματα Υγείας μας, να συνδυασθούν μία δίκαιη και ισομερής διανομή σε εμβόλια και θεραπείες και, τούτο είναι το πιο σημαντικό, να εγγυηθούμε πρόσβαση σε μία ποιοτική υγειονομική αρωγή για όλους.

Επίσης, χαρά νοιώθω βλέποντας τους πολίτες να προτείνουν την ενίσχυση των βασικών δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου.

Δίχως το Κράτος Δικαίου δεν μπορούμε να διασφαλίσουμε την ισχύ των δικαιωμάτων μας, η διάκριση των εξουσιών στις κοινωνίες μας θα φαλκιδευθεί και η δημοκρατία θα υπονομευθεί. Εκείνοι που παραβιάζουν το Κράτος Δικαίου θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με σκληρές κυρώσεις.

Εξίσου με μεγάλη ικανοποίηση υποδέχομαι τις προτάσεις για να διασφαλισθεί η ανεξαρτησία και ο πλουραλισμός στα μέσα ενημέρωσης. Εάν έχουμε διδαχθεί κάτι από το Pegasus κι άλλα σκάνδαλα, είναι πως, σήμερα όσο ποτέ άλλοτε, οι δημοκρατίες μας χρήζουν μίας στιβαρής ερευνητικής δημοσιογραφίας για να ελέγχει τους κυβερνώντες.

Ποτέ πια δεν πρέπει να επιτρέψουμε μία Ευρώπη, που θα αναγκάζει τους πολίτες να κρύβουν το ποιοι είναι ένεκα του φόβου απέναντι στη μη ανεκτικότητα, τις διακρίσεις ή τις διώξεις.

Η αγνόηση ή η απαξίωση των ανθρώπινων δικαιωμάτων έχουν δώσει αφορμές για βαρβαρικές πράξεις στο παρελθόν. Για το λόγο τούτο, σε τούτην την Ένωση εισήχθησαν η ισότητα κι η αξιοπρέπεια ως θεμελιώδεις αξίες. Δυστυχώς, κάθε φορά όμως αμφισβητούνται διαρκώς από υπερσυντηρητικούς κι ακροδεξιούς ηγέτες, που μέσα από μία ρητορική μίσους πασχίζουν να αυξήσουν τον στιγματισμό και να κατασκευάσουν αποδιοπομπαίους τράγους, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα.

Πρέπει να τραβήξουμε τα πέπλα. Να ξεριζώσουμε τη φτώχεια και τις ανισότητες και να οικοδομήσουμε μία κοινωνική Ευρώπη που θα αποτελέσει τροχοπέδη στον λαϊκισμό και την ακροδεξιά.

Αυτό θα είναι κομβικό για εμάς, ως σοσιαλιστές και δημοκράτες, κατά τους επόμενους μήνες των εργασιών στο πλαίσιο της Διάσκεψης, όπου θα πιέσουμε για μία Ευρώπη με κοινωνικά δικαιώματα απέναντι στις οικονομικές ελευθερίες, μία Ευρώπη όπου όλοι μας θα έχουμε έναν επαρκή μισθό και θα χαίρουμε ασφαλών και δίκαιων εργασιακών συνθηκών. Θα πιέσουμε ώστε ο Κοινωνικός Πυλώνας και ένα Πρωτόκολλο Κοινωνικής Προόδου να ενσωματωθούν στα Σύμφωνα της ΕΕ.

Το μέλλον ανήκει σε όλους μας και θα πρέπει να εξασφαλίσουμε πως επιτέλους θα ζούμε σε μία κοινωνία ισότητας κι ευκαιριών για όλες και όλους μας.

Σας ευχαριστώ πολύ».

About The Author
-

Η WebTv του eklogika.gr λειτουργεί ώς Video aggregator και αξιοποιεί api του youtube για να παρουσιάζει επιλεγμένα video (με σεβασμό στην δεοντολογία, την πηγή προέλευσης και τα πνευματικά δικαιώματα) στους αναγνώστες του eklogika.gr