Το παριανό μάρμαρο που μάγεψε τους αρχαίους γλύπτες και η «εγκατάλειψη» των αρχαίων λατομείων

Η πινακίδα «αρχαία λατομεία» και ο μαρμαρόστρωτος δρόμος στο Μαράθι της Πάρου αρχικά δίνει την εντύπωση ενός επισκέψιμου φυλασσόμενου αρχαιολογικού χώρου. Και η επιθυμία να τον επισκεφτείς μεγαλώνει γνωρίζοντας ότι στα μεγαλύτερα μουσεία του Κόσμου τα περισσότερα γλυπτά αριστουργήματα της αρχαιότητας, όπως ο Ερμής του Πραξιτέλη, η Αφροδίτη της Μήλου, η Νίκη της Σαμοθράκης, η Νίκη του Παιωνίου στην Ολυμπία, τα γλυπτά του Μαυσωλείου της Αλικαρνασσού ή αυτά του ναού της Αρτέμιδος στην ‘Εφεσο…σμιλεύτηκαν από το παριανό μάρμαρο που έβγαινε εδώ κυρίως από τον περίφημο «λυχνίτη» που βρισκόταν στην στοά των Νυμφών.

Η απογοήτευση όμως και η απελπισία είναι αυτό που μένει καθώς ο μαρμαρόστρωτος δρόμος οδηγεί στο πουθενά και η εικόνα της απόλυτης εγκατάλειψης είναι εμφανής παντού.

Με την κάμερα του ΑΠΕ-ΜΠΕ , drones και φωτογραφικές μηχανές καταγράψαμε τον αρχαιολογικό χώρο και συνομιλώντας με τον Δήμαρχο Μάρκο Κωβαίο, αλλά και τους εκπροσώπους της ΑΜΚΕ «Πάρκο Αρχαίων Λατομείων Μαρμάρου Πάρου» Βλάση Σφυρόρεα , και του Ινστιτούτου αρχαιολογίας Πάρου Κυκλάδων Σπύρο Μητρογιάννη επιχειρήσαμε να ερευνήσουμε τα σχέδια και τις προσπάθειες για την ανάδειξη των αρχαίων λατομείων και να προσδιορίσουμε τα εμπόδια που συναντούν. Την τηλεοπτική έρευνα, το σενάριο και την σκηνοθεσία υπογράφει ο δημοσιογράφος του ΑΠΕ-ΜΠΕ Γιώργος Κουβαράς.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

About The Author
-

Η WebTv του eklogika.gr λειτουργεί ώς Video aggregator και αξιοποιεί api του youtube για να παρουσιάζει επιλεγμένα video (με σεβασμό στην δεοντολογία, την πηγή προέλευσης και τα πνευματικά δικαιώματα) στους αναγνώστες του eklogika.gr