Αφιέρωμα στη μνήμη του φιλολόγου Γιάννη Αποστολάκη (16/05/2019)

Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, στο πλαίσιο του κύκλου Πρόσωπα Άξια Τιμής, διοργανώνει εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη του Γιάννη Αποστολάκη, φιλολόγου, κριτικού και μελετητή της νεοελληνικής ποίησης. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί αύριο, Πέμπτη 16 Μαΐου, ώρα 18:00, στον χώρο εκδηλώσεων της Βουλής, Αμαλίας 22-24, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Ο Γιάννης Αποστολάκης γεννήθηκε στα Φιλιατρά το 1886 και απεβίωσε στην Αθήνα το 1947. Σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μετεκπαιδεύτηκε στο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, εξέδωσε το 1915, μαζί με τον Σπ. Αλιμπέρτη και τον Γ.Ν. Πολίτη, το περιοδικό λογοτεχνικής θεωρίας Κριτική και Ποίηση. Υπήρξε επίσης συνεργάτης του περιοδικού Ο Νουμάς (ως το 1912) και συντάκτης της Β΄ Προκήρυξης του Αδελφάτου της Δημοτικής. Εργάστηκε αρχικά ως καθηγητής φιλόλογος στη μέση εκπαίδευση και το 1917 αποσπάστηκε στο Λαογραφικό Αρχείο της Ακαδημίας Αθηνών. Το 1926, με την ίδρυση του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, εξελέγη καθηγητής στην έδρα της Νεοελληνικής Φιλολογίας, την πρώτη που θεσμοθετήθηκε σε ελληνικό πανεπιστήμιο. Το 1923 εκδόθηκε το μείζον κριτικό έργο του, Η ποίηση στη ζωή μας, το οποίο, όπως σημειώνει ο Λίνος Πολίτης, «είναι η καλύτερη ερμηνεία του σολωμικού έργου ύστερα από τα προλεγόμενα του Πολυλά». Ήταν ο πρώτος που μελέτησε τα δημοτικά τραγούδια και την αισθητική τους με αμιγώς φιλολογικά και όχι λαογραφικά κριτήρια. Οξύ και αδιάλλακτο κριτικό πνεύμα, με απαιτήσεις ποιοτικής τελειότητας, άσκησε κατά κανόνα αρνητική κριτική στο έργο των συγχρόνων του.

Για το έργο και τη συμβολή του Γιάννη Αποστολάκη θα μιλήσουν η Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου, ομότιμη καθηγήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο Αλέξης Πολίτης, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, και ο Παντελής Μπουκάλας, συγγραφέας και δημοσιογράφος. Την εκδήλωση θα συντονίσει η Ελισάβετ Κοτζιά, κριτικός, μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων.

About The Author
-

Η WebTv του eklogika.gr λειτουργεί ώς Video aggregator και αξιοποιεί api του youtube για να παρουσιάζει επιλεγμένα video (με σεβασμό στην δεοντολογία, την πηγή προέλευσης και τα πνευματικά δικαιώματα) στους αναγνώστες του eklogika.gr