Άναψαν τα καμίνια για την παραγωγή του κάρβουνου | 02/03/2021 | ΕΡΤ

Subscribe στην ΕΡΤ: http://bit.ly/ERTYT
Ο ασβεστόλιθος αφθονεί στην Ελλάδα και χρησιμοποιείται στην οικοδομική, την αγγειοπλαστική, ως λίπασμα κ.α.. Η τεχνική της κατασκευής «κεκαυμένης ασβέστου» διαπιστώνεται από την αρχαιότητα. Υπάρχουν όμως και τα σύγχρονα καρβουνοκάμινα, που δεν διαφέρουν από εκείνα του παρελθόντος. Ο Νικόλαος Πίτσης, ιδιοκτήτης ανθρακο-καμινιού εξηγεί ότι η διαδικασία αρχίζει λίγο πριν την άνοιξη και απαιτεί ιδιαίτερες ικανότητες και έμπειρους τεχνίτες. Όταν καθίσει η φωτιά έπειτα από τέσσερις ημέρες κλείνουν οι «ανεμολόγοι». Τρείς ημέρες αργότερα το κάρβουνο φορτώνεται και διατίθεται προς κατανάλωση.

Στην Κω απαντώνται τα ερείπια από αρχαία εγκαταλελειμμένα καμίνια. Επίσης, τα λεγόμενα καρβουνοκάμινα είναι στρογγυλά καμίνια όπου με την ίδια σχεδόν διαδικασία παράγεται κάρβουνο που χρησιμοποιείτο κυρίως για θέρμανση σε οικίες και καταστήματα.

Official Site: http://www.ert.gr/
Official Site: https://www.ertflix.gr/
Facebook: https://www.facebook.com/ertsaofficial/
Twitter: https://twitter.com/ertofficial_
Instagram: https://www.instagram.com/ertofficial_/

#ΕΡΤ #ERTFLIX

About The Author
-

Η WebTv του eklogika.gr λειτουργεί ώς Video aggregator και αξιοποιεί api του youtube για να παρουσιάζει επιλεγμένα video (με σεβασμό στην δεοντολογία, την πηγή προέλευσης και τα πνευματικά δικαιώματα) στους αναγνώστες του eklogika.gr